Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023
|

  Υπουργείο Πολιτισμού: Επιχορηγεί ψηφιακές δράσεις, άυλη πολιτιστική κληρονομιά και νεότερο πολιτισμό

  Δελτίο Τύπου

  Στις 14 Σεπτεμβρίου 2020, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε την επιχορήγηση 164 δράσεων που αφορούν στον Ψηφιακό Πολιτισμό, στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και σε δράσεις Μουσείων και Συλλογών Νεότερου Πολιτισμού.

  Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος είναι στην ευχάριστη θέση να είναι ένας από τους φορείς που θα λάβουν επιχορήγηση. Το πρόγραμμα που θα εκπονηθεί μερικώς μέσω της επιχορήγησης αυτής φέρει τον τίτλο: Το ΕΜΕ στην τάξη: Η ψηφιακή πλατφόρμα εκπαίδευσης του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος.

  Συγκεκριμένα, οι Ομάδες Εργασίας, πρότειναν την επιχορήγηση και παραχώρηση αιγίδας, σε 83 προτάσεις Ψηφιακού Πολιτισμού, 50 οι οποίες αφορούν την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, καθώς και 31 προτάσεις για δράσεις Μουσείων σε όλη τη χώρα.

  «Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού απηύθυνε πρόσκληση προς τους φορείς για την υποστήριξη έργων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την προώθηση υψηλής ποιότητας σύγχρονου ελληνικού ψηφιακού πολιτισμού, αλλά και την παραγωγή ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη και συμπλήρωσε: «Η καλλιτεχνική παραγωγή και έκφραση, μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία και τα νέα μέσα, μπορεί να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό, ειδικά στις παρούσες συνθήκες που η εμπειρία του ζωντανού θεάματος, της πολιτιστικής δράσης, αναπόφευκτα προσαρμόζεται στα δεδομένα που επιβάλλει η προστασία της δημόσιας υγείας. Παράλληλα, με διαφορετικές προσκλήσεις, το ΥΠΠΟΑ υποστηρίζει δράσεις, που σχετίζονται αφ΄ ενός με την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, δεδομένου ότι είναι ένας τομέας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνον πολιτιστικό, αλλά και αναπτυξιακό, καθώς προβάλλει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τοπικών κοινωνιών προσδίδοντάς τους νέα δυναμική, αφ΄ ετέρου με τα Μουσεία και τις Συλλογές που αφορούν στον Νεότερο Πολιτισμό, ενισχύοντας τα στοιχεία που αποτυπώνουν τη λαϊκή έκφραση των τοπικών κοινοτήτων».

  Στην πρόσκληση του ΥΠΠΟΑ για προτάσεις δράσεων Ψηφιακού Πολιτισμού, υποβλήθηκαν 325 προτάσεις, αριθμός-ρεκόρ. Χρηματοδοτούνται 83 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό €1.200.000. Οι εγκεκριμένες προτάσεις καλύπτουν ένα ευρύ πολιτιστικό φάσμα: Ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού, ψηφιακές δράσεις καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, ψηφιακές παραστάσεις, εκθέσεις και ξεναγήσεις, ψηφιακά πολιτιστικά παιχνίδια, μουσειοσκευές και διαδραστικές εφαρμογές, δημιουργία προσβάσιμου ψηφιακού υλικού σε ΑμεΑ.

  ΕΒΡΑΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ