Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021
|

    Βράβευση των μαθητών που διακρίθηκαν στον μαθηματικό διαγωνισμό δημιουργίας βίντεο «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι»

    Τους μαθητές/τριες από σχολεία της Αττικής, της περιφέρειας Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και των Χανίων που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι» βράβευσε ο Γενικός Γραμματέας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, κ. Παυσανίας Παπαγεωργίου. Οι μαθητές/τριες που βραβεύθηκαν στο διαγωνισμό –που διενεργείται κάθε χρόνο από την Γ.Γ. Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος από το 2015– μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από την επίσκεψη τους στο Κρατικό Μουσείο και Μνημείο του Άουσβιτς στην Πολωνία.

    Την εκδήλωση της βράβευσης άνοιξε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης θρησκευτικής εκπαίδευσης και διαθρησκευτικών σχέσεων, αιδεσιμολογιώτατος π. Σταύρος Μπόζος. Τόνισε τη σημασία εδραίωσης του θεσμού του μαθητικού διαγωνισμού για την προαγωγή του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη βιωματική του αξία.  Η διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, κ. Ζανέτ Μπαττίνου, ενθάρρυνε και συντόνισε τη συζήτηση. Στόχος της συνάντησης αυτής είναι και η ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας που έχει ξεκινήσει στην αρχή του σχολικού έτους με την προκήρυξη του διαγωνισμού. Δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να αναστοχαστούν ό,τι είχαν μελετήσει μέσα από άλλη οπτική. Έτσι, οι μαθητές συζήτησαν εκτενώς την εμπειρία επίσκεψης στον εμβληματικό τόπο μαρτυρίου. Μια συζήτηση υπήρξε τόσο ουσιαστική όσο και συναισθηματική. Μίλησαν για την αντίφαση της ομορφιάς της φύσης με την φρικαλεότητα των εγκλημάτων, για το όριο της ανθρώπινης διαστροφής, για τον αδιανόητο χαρακτήρα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν. Κατάφεραν, επίσης, να παρουσιάσουν –όσοι ήθελαν– πρωτότυπα καλλιτεχνικά έργα που δημιούργησαν μετά την επίσκεψη. Συγκινημένος ο κ. Παπαγεωργίου μοίρασε τα βραβεία και τους επαίνους σε κάθε μαθητή.

    Στιγμιότυπα από τις επισκέψεις και την εκδήλωση βράβευσης.

    Δείτε εδώ τις βραβευμένες ταινίες του μαθητικού διαγωνισμού.