Στις 22 Ιουλίου 2022, στο Κρυονέρι Κορινθίας πραγματοποιήθηκε μια ζεστή τελετή που ξύπνησε τις αναμνήσεις από τα δύσκολα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αφορμή στάθηκε η τοποθέτηση λίθων μνήμης με τα ονόματα της οικογένειας του Αβραάμ Καμχή που από το 1943 μέχρι το 1944 κρύφτηκε στο χωριό, και έτσι διασώθηκε. Οι λίθοι μνήμης τοποθετήθηκαν στον κεντρικό δρόμο του χωριού μπροστά από το σπίτι του Δημήτρη Δημόπουλου στο οποίο η οικογένεια είχε βρει καταφύγιο. Παρούσα στην τελετή ήταν η Ρίφκα Καμχή-Γιακόμπι, κόρη του Αβραάμ και ένα από τα μέλη της οικογένειας που κρύφτηκαν στο Κρυονέρι. Η τελετή οργανώθηκε από τη Διαπολιτισμική-Περιβαλλοντική Οργάνωση Φιλοξενία.
Με αφορμή την τελετή, ομάδα συνεργατών του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος παραβρέθηκε στο χωριό και πραγματοποίησε συνεντεύξεις από ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα και μοιράστηκαν μαζί μας τις αναμνήσεις τους τόσο από τον πόλεμο, όσο και από τη ζωή πριν και μετά. Οι συνεντεύξεις αυτές θα αποτελέσουν τμήμα του Αρχείου Προφορικής Ιστορίας του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μας για τα δίκτυα και τις δυναμικές της απόκρυψης αλλά και για την εμπειρία των ανθρώπων που έζησαν τα περιστατικά, είτε ως καταδιωκόμενοι, είτε ως αυτοί που προσέφεραν καταφύγιο.
Η ομάδα του ΕΜΕ
Διαβάστε περισσότερα: ΠΡΩΤΗ Κορινθίας, 24.7.2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:
Η συγγραφέας του βιβλίου «Οι δικοί μου άνθρωποι» Μαρίζα Ντεκάστρο ανάρτησε στην σελίδα της στο fb το ακόλουθο σχόλιο για τις εκδηλώσεις στο Κρυονέρι Κορινθίας:
Την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022, στο Κρυονέρι Κορινθίας (παλά Μάτσανι) αποκαλύφθηκαν οι λίθοι μνήμης στο χωριό, όχι για να τιμήσουν αυτούς που δολοφονήθηκαν από τους ναζί στην κατοχή, αλλά γι’ αυτούς που σώθηκαν χάρη στη γενναιότητα και την ανθρωπιά της οικογένειας του Θανάση Δημόπουλου και του πατέρα Νικολάου Αθανασούλη. Όλοι στο χωριό ήξεραν ότι κρυβόταν η εβραϊκή οικογένεια Καμχή (5 μεγάλοι και 2 παιδιά) και κανένας δεν πρόδωσε το μυστικό. Οι δύο χριστιανικές οικογένειες βρίσκονται πλέον ανάμεσα στους Δίκαιους των Εθνών και τιμήθηκαν από το Yad Vashem της Ιερουσαλήμ.
Η ιστορία της διάσωσης έγινε βιβλίο, το “Οι δικοί μου άνθρωποι” από την ομάδα των εκδ. Καλειδοσκόπιο (συγγραφή Μαρίζα Ντεκάστρο, εικονογράφηση Χαρά Μαραντίδου, εκδότρια Αλέξα Αποστολάκη) με πρωταγωνιστές τη Ρίβκα Καμχή και τους κατοίκους του χωριού.
Ήταν μια συγκινητική εκδήλωση ζωντανής ιστορίας στην οποία παρευρέθηκαν η Ρίβκα από το Ισραήλ με την οικογένειά της, οι συμμαθητές και οι συμμαθήτριές της (όλοι πάνω από τα 80), οι κάτοικοι, γερμανοί και έλληνες εθελοντές, η δημοτική αρχή, βουλευτής του νομού και εμείς που παρουσιάσαμε το βιβλίο.
Λέμε να μην ξεχάσουμε! Να ξέρουμε όμως το γιατί…
Πηγή: ΚΙΣΕ