Το σημείωμα του Μωρίς Καζές

Η Συλλογή Ολοκαυτώματος  του ΕΜΕ περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό προσωπικών επιστολών και στρατιωτικών εγγράφων από την περίοδο της Κατοχής, που σχετίζονται με μια μάλλον άγνωστη προσωπικότητα, τον Μωρίς Καζές από τη Θεσσαλονίκη. Γεννήθηκε το 1911 και υπηρέτησε ως υπαξιωματικός στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941, κατά τον οποίο συμμετείχε σε πολλές μάχες. Δέκα μέρες μετά την επιστροφή του από το μέτωπο, την Τετάρτη 7 Μαΐου 1941, έστειλε αυτό το σημαντικό σημείωμα από τη Θεσσαλονίκη στη μέλλουσα σύζυγό του Φανή Επιτρόπου στην Αθήνα:

“Αγαπητή μου Φανή,

Αξιώθηκα να γυρίσω γερός. Κι’ αυτό είναι μια νίκη, μια νίκη ατομική αν θέλεις, αφού από την πάλη με τον χάρο εβγήκα ζωντανός. Και τώρα, κουράγιο για έναν νέο αγώνα, τον αγώνα για τη ζωή, για τη συντήρηση. Από προχθές, τον ανέλαβα κι’ όλας με το ηθικό αρκετά ακμαίο παρ’ όλη τη σωματική κούραση. Ας ευχηθούμε να πετύχω, γιατί αρκετά ταλαιπωρηθήκαμε.

Καλή αντάμωση, Μ.»

Μετά την κατάληψη της ιταλικής ζώνης κατοχής από τους Γερμανούς, στις 6 Οκτωβρίου 1943, ο Μωρίς έφυγε ξανά για να υπηρετήσει την ελληνική αντίσταση, στον Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (ΕΛΑΣ), στο Πήλιο, όπου η Φανή τον ακολούθησε τον Αύγουστο του 1944.

© Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος