Το Μουσείο είναι ανοικτό

e-tickets

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023
|

  Το πρόγραμμα Crocus

  Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα CROCUS, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος με τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό για το Ολοκαύτωμα της Ιρλανδίας (HETI) συνεχίζεται και κατά το σχολικό έτος 2021-2022.

  Το πρόγραμμα CROCUS  απευθύνεται σε μαθήτριες και μαθητές ηλικίας 11 έως 18 ετών. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν εδώ και αρκετά χρόνια, σχολεία από όλον τον κόσμο. Μέσα από το CROCUS τα παιδιά μπορούν να διδαχθούν για το Ολοκαύτωμα και να ενισχύσουν τη γνώση τους σχετικά με τους κινδύνους που επιφέρουν οι διακρίσεις, οι προκαταλήψεις και η μισαλλοδοξία. O Εκπαιδευτικός Οργανισμός για το Ολοκαύτωμα της Ιρλανδίας, σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, παρέχει τις κατάλληλες κατευθύνσεις και πληροφορίες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τους δασκάλους κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας. Επίσης, παρέχει στα σχολεία μέσω του Εβραϊκού Μουσείου βολβούς κίτρινου κρόκου για να φυτευτούν το φθινόπωρο, στη μνήμη όχι μόνο του 1,5 εκατομμυρίου Εβραιόπουλων που πέθαναν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, αλλά και των άλλων παιδιών που έπεσαν θύματα του Ναζισμού. Τα κίτρινα άνθη φέρνουν στη μνήμη το κίτρινο άστρο του Δαβίδ, το οποίο οι Ναζί υποχρέωναν τις Εβραίες και τους Εβραίους να φοράνε. Οι μαθήτριες και οι μαθητές που συμμετέχουν στο CROCUS αναμειγνύονται ενεργά στη φύτευση των βολβών, παρακολουθούν την ανάπτυξή τους και μαθαίνουν για τις βιογραφίες των παιδιών, στη μνήμη των οποίων πραγματοποιείται το πρόγραμμα αυτό. Με αυτόν τον τρόπο συνειδητοποιούν τις τραγικές διαστάσεις του Ολοκαυτώματος και, κατά συνέπεια, τη σημασία της ανεκτικότητας και του σεβασμού.

  Ο κρόκος ανθεί στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές του Φεβρουαρίου, κοντά στη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου). Όταν ανθίσουν τα λουλούδια, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να εξηγήσουν τον συμβολισμό τους.

  Το Online Crocus Club www.hetireland.org/crocus είναι ένα ασφαλές διαδικτυακό forum, όπου τα συμμετέχοντα σχολεία μπορούν να μοιράζονται τις εμπειρίες τους σχετικά με το πρόγραμμα και τα παιδιά να κάνουν νέες φίλες και νέους φίλους στη χώρα τους ή στο εξωτερικό. Υπάρχουν ξεχωριστά fora για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τις μαθήτριες /  μαθητές και η διαχείρισή τους γίνεται από τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό για το Ολοκαύτωμα της Ιρλανδίας.

  Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν μπορούν να συμπληρώσουν την αίτηση ακολουθώντας τις οδηγίες.

  Άμεσα θα παραλάβουν πακέτο με οδηγίες για τους εκπαιδευτικούς και λίστα με σχετική βιβλιογραφία, όπως και τους βολβούς, που αντιστοιχούν  σε κάθε παιδί.