Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Κυριακή 26 Μαρτίου 2023
|

  «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι» – Μαθητικός Διαγωνισμός Βίντεο: Σεμινάριο αποθεραπείας & Βραβεύσεις

  Στις 14 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων το καταληκτικό σεμινάριο (σεμινάριο αποθεραπείας) για τους μαθητές από Αθήνα, Κρήτη, Άρτα και Αρκαδία που έλαβαν μέρος στο εκπαιδευτικό ταξίδι στο Κρατικό Μουσείο Άουσβιτς-Μπιρκενάου τον Ιούλιο του 2022 ως επιβράβευση για τη συμμετοχή τους στον 8ο Μαθητικό Διαγωνισμό δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους με θέμα «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι». Συμμετείχαν επίσης και διακριθέντες/θείσες από τον 6ο και τον 7ο Μαθητικό Διαγωνισμό, οι οποίοι επίσης επισκέφθηκαν το «Κρατικό Μουσείο Άουσβιτς-Μπίρκεναου» φέτος μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στις σχολικές μετακινήσεις, που είχαν ισχύσει για υγειονομικούς λόγους, κατά τα προηγούμενα δύο χρόνια. Στόχος του σεμιναρίου ήταν να μιλήσουν οι μαθητές για τις εμπειρίες τους από το εκπαιδευτικό ταξίδι και να μοιραστούν τις εντυπώσεις τους από την επίσκεψη –να επεξεργαστούν και να επαναστοχαστούν τα συναισθήματα και τις σκέψεις που τους δημιουργήθηκαν.

  Το λόγο αρχικά πήρε ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής. Όπως τόνισε στους μαθητές, η επίγνωση για τις ολέθριες συνέπειες του αντισημιτισμού και ο αγώνας εναντίον του παραμένει μέχρι σήμερα επίκαιρος. Στη συνέχεια το λόγο πήρε η διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος Ζανέτ Μπαττίνου, η οποία κάλεσε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες να μοιραστούν ανοικτά τις σκέψεις τους.

  Η συζήτηση που ακολούθησε υπήρξε έντονη και με μεγάλη συμμετοχή από την πλευρά των μαθητών και των μαθητριών. Οι περισσότεροι τόνισαν πόσο πιο ουσιαστικά κατανόησαν τα περιστατικά του Ολοκαυτώματος με την επίσκεψή τους στο Άουσβιτς. Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση ακούσαμε μαθητές να μας περιγράφουν πώς αυτό το εκπαιδευτικό ταξίδι τους ώθησε να μιλήσουν με τους γονείς τους και τους παππούδες τους και να μάθουν καλύτερα τις δικές τους οικογενειακές ιστορίες από τα χρόνια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

  Το σεμινάριο έκλεισε με την απονομή των βραβείων και των επαίνων από τη γ.γ. Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που διακρίθηκαν στο Μαθητικό Διαγωνισμό.

  Δείτε τα βραβευμένα βίντεο

   • EΝΑ ΑΣΤΕΡΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

   • ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΝΗΜΗ, ΓΕΛ ΑΓΙΟΥ ΜΥΡΩΝΑ

   • ΑΝΘΡΩΠΩΝ IΧΝΗ, ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

   • ARBEIT MACHT FREI, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΑΚΑ

   • 7 ΑΚΟΜΗ, 9ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ