“Το Μνημείο: 16 Καλλιτέχνες προτείνουν”:Η νέα έκθεση του Ε.Μ.Ε.

26 Ιανουαρίου 2011 – 31 Αυγούστου 2011

Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, η Περιφέρεια Αττικής και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών εγκαινιάζουν την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011 την έκθεση «Το Μνημείο: 16 Καλλιτέχνες προτείνουν», η οποία αποτελεί μέρος κύκλου εκδηλώσεων με αφορμή την επέτειο της Εθνικής Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, 27η Ιανουαρίου 2011.

Αυτή η περιοδική έκθεση κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα σε όσες έχει παρουσιάσει το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος τα περασμένα 12 χρόνια. Συνδέεται άμεσα με ένα πρόσφατο και σημαντικό ιστορικό γεγονός: την εκπλήρωση ενός μεγάλου χρέους μνήμης και τιμής, με τη δημιουργία του Μνημείου για το Ολοκαύτωμα στην πρωτεύουσα της χώρας μας, το Μάιο του 2010. Η έκθεση παρουσιάζει τις προτάσεις 16 καλλιτεχνών και τη διαδικασία που οδήγησε στη δημιουργία αυτού του νέου μνημονικού τόπου μέσα στο αστικό τοπίο.

Η Ιστορικός Τέχνης και Επιμελήτρια της έκθεσης κα Μιχαηλίδου γράφει χαρακτηριστικά στον κατάλογο της έκθεσης: «….ο μοναδικός για την πολιτισμένη ανθρωπότητα χώρος, ο φορτισμένος με συμβολισμούς και μνήμες, όπου οι αρχαίοι Έλληνες δημιούργησαν τα σπουδαιότερα μνημόνια τέχνης, τις αριστουργηματικές επιτύμβιες στήλες που κοσμούν το πιο σημαντικό νεκροταφείο της πόλης των Αθηνών, αποτελεί τον πρέποντα στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος τόπο. Εκεί, στον ευρύτερο χώρο του Κεραμεικού, ως συνέχεια του Διονύσου, ξεκινούσε η πομπή των Παναθηναίων για να καταλήξει στον ιερό βράχο του Παρθενώνα και εκεί οι απόηχοι της μνήμης κι’ οι πονεμένοι αντίλαλοι από την οδό Μελιδώνη θα αντηχούν για πάντα, ως αρχέγονη πνοή του ιστορικού δράματος των Ελλήνων Εβραίων…» 

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών επέλεξε το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, ως χώρο για τη διοργάνωση και την φιλοξενία της έκθεσης, καθώς είναι ο φορέας που ασχολείται με την εκπαίδευση, την μνήμη και την έρευνα του Ολοκαυτώματος στη χώρα μας.

Παράλληλα με την έκθεση, το ενδιαφερόμενο κοινό θα μπορεί να συμμετέχει και σε  εκπαιδευτικές δράσεις και εκδηλώσεις μνήμης με τη μορφή μουσειακών προγραμμάτων, ετήσιων σεμιναρίων διδασκαλίας για το Ολοκαύτωμα και επετειακών δραστηριοτήτων σχετικών με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων που διοργανώνει το Ε.Μ.Ε.

Στην έκθεση «Το Μνημείο: 16 Καλλιτέχνες προτείνουν» συμμετέχουν οι παρακάτω καλλιτέχνες (αλφαβητικά):

ΑΓΓΕΛΙΔΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΓΚΑΝΗΣ ΜΩΡΙΣ
ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ
ΓΥΠΑΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΔΑΜΠΑΣΙΝΑ ΛΥΔΙΑ
ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΚΟΡΟΒΕΣΗ ΑΓΓΕΛΙΚΑ
ΚΡΑΤΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΛΙΤΤΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
ΜΑΓΚΑΝΙΑ ΝΤΙΑΝΝΑ
ΜΠΑΜΠΟΥΣΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
DEMASSIEUX FRANÇOIS

Για πληροφορίες σχετικά με τα προτεινόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα και δηλώσεις συμμετοχής: κα Οριέττα Τρέβεζα, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης Ε.Μ.Ε., τηλ. 210 32 25 582,
Ε: [email protected]