Μικρός μόνο αριθμός συναγωγικών σκευών, αντικειμένων και υφασμάτων εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα. Αρχειακές όμως φωτογραφίες του εσωτερικού των συναγωγών παρέχουν ενδείξεις για το συγκρητικό διακοσμητικό ρυθμό τους. Παρουσίαζαν έναν αρμονικό συνδυασμό ιταλικών μπαρόκ και οθωμανικών εικαστικών τεχνοτροπιών και τηρούσαν τόσο το ρωμανιώτικο, όσο και το σεφαραδίτικο τελετουργικό τυπικό.
Οι ξύλινες θήκες, καθώς και οι θύρες της Κιβωτού της Τορά στις συναγωγές της Κέρκυρας καλύπτονταν από κομψά διακοσμημένα ιταλικά μπροκάρ υφάσματα. Ακολουθούσαν το σεφαραδίτικο έθιμο της χρήσης δύο παροχότ, κουρτινών της Κιβωτού, κρεμασμένων μπροστά και πίσω από τις θύρες της. Το εξωτερικό παροχέτ είχε μία οριζόντια πλεκτή ζώνη για το κρέμασμα των σσανταγιότ. Αυτά τα ασημένια αναθηματικά πλακίδια, σε διάφορα σχήματα, αφιερώνονταν από τα μέλη της κοινότητας για την ίαση, για παράδειγμα, ενός άρρωστου μέλους της οικογένειας ή ως ενθύμημα αποθανόντων και αποτελούν ένα ρωμανιώτικο έθιμο με ιστορία αιώνων.
Όλοι οι Εβραίοι της Κέρκυρας ανεξαιρέτως τηρούσαν και μία άλλη ρωμανιώτικη παράδοση: φύλασσαν τους Κυλίνδρους της Τορά σε ξύλινες, πολυγωνικές θήκες. Διακοσμούσαν αυτά τα πολύχρωμα Τικκίμ με περίτεχνα χρυσά σκαλίσματα σε ξύλο, σύμφωνα με τη βενετσιάνικη μπαρόκ τεχνοτροπία και μία εντυπωσιακή χρυσόχρωμη επίστεψη, που έφερε εσωτερικά μεταλλικά υποστηρίγματα για άνθη ή στάχυα για τον στολισμό των Τικκίμ κατά τις εορτές του Σιμχάτ Τορά και του Σσαβουότ. Άλλα μοναδικά χαρακτηριστικά των κερκυραίικων Τικκίμ ήταν το εσωτερικό χρυσόχρωμο φάτνωμα και η διακόσμηση του άνω μέρους του Τικ με τρία ζεύγη Ριμονίμ. Αυτές οι επιστέψεις των ορθοστατών της Τορά, συνήθως σφαιρικές ή βολβοειδείς με μπαρόκ διακοσμητικά στοιχεία, αντανακλούν με τρόπο χαρακτηριστικό τη μακραίωνη ιστορία των αμφίδρομων πολιτιστικών επιρροών μεταξύ της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας και της Εγγύς Ανατολής.
Δείτε την Ψηφιακή Παρουσίαση