Οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες για τις συναγωγές της Κέρκυρας είναι λιγοστές και πολλές φορές ασαφείς ή ακόμα αντιφατικές. Γνωρίζουμε ότι υπήρχαν τρεις συναγωγές στο νησί, καθώς και ένα Μιντράσς, πιθανότατα στον όροφο κάποιας από τις δύο Συναγωγές.
Καθώς οι δύο ομάδες, Ρωμανιώτες (Γραικοί) και Σεφαραδίτες (Πουλιέζοι μαζί με Ισπανούς και Μαρράνος), παρέμεναν χώρια, έτσι και οι συναγωγές τους ήταν χωριστές. Κατά την άφιξη των πρώτων Σεφαραδιτών στο νησί, η αντίδραση των Ρωμανιωτών από φόβο μην αφομοιωθούν και χάσουν τις ιδιαίτερες παραδόσεις τους, οδήγησε στην ίδρυση ξεχωριστής σεφαραδίτικης συναγωγής, εφόσον οι δύο κοινότητες χρησιμοποιούσαν διαφορετική γλώσσα, λειτουργικό και λατρευτικά αντικείμενα. Σε αυτήν κατ’ εντολή των Ενετικών Αρχών προστέθηκαν κατόπιν και οι νεοφερμένοι Μαρράνος. Δεν είναι γνωστά με σαφήνεια τα ονόματα των δύο Απουλιανών συναγωγών, παραδίδονται από τις λιγοστές πηγές τα ονόματα Tempio Maggio[-r/-re?] (Μεγάλη Συναγωγή) ή Vecchio (Παλαιά Συναγωγή) και Tempio Nuovo (Νέα Συναγωγή). Γνωρίζουμε ότι η μία βρισκόταν στη σημερινή οδό Σολωμού και η άλλη στην οδό Παλαιολόγου.
Και οι δύο συναγωγές παρουσιάζουν έντονη την επίδραση του Βενετικού μπαρόκ στην εσωτερική αρχιτεκτονική, διαρρύθμιση και διακόσμησή τους. Όμοια με τις Βενετικές Συναγωγές, η επίπλωση ήταν τοποθετημένη με αξονική διπολική διαρρύθμιση, με τους πάγκους για τους πιστούς τοποθετημένους κατά μήκος του χώρου. Είχαν δύο σειρές παραθύρων και υψηλές οροφές, διακοσμημένες με άνθινα σχέδια. Τα μπαλκόνια του γυναικωνίτη, που γινόταν πιο ανάλαφρα από την άνω σειρά παραθύρων, ήταν προσβάσιμα από μία εξωτερική κλίμακα.
Η Ρωμανιώτικη επίδραση στις δύο Απουλιανές Συναγωγές διακρίνεται στη χρήση Σσανταγιότ, ασημένιων αναθηματικών πλακιδίων, για τη διακόσμηση του παραπετάσματος της Κιβωτού της Τορά και ξύλινων θηκών για τη φύλαξη των κυλίνδρων του Νόμου, κατά το Ρωμανιώτικο έθιμο. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στην Παλαιά Απουλιανή Συναγωγή, που υιοθετήθηκε απευθείας από την Συναγωγή των Γραικών, ήταν τα επτά ζεύγη Ριμονίμ, ασημένιων διακοσμητικών απολήξεων, που τοποθετούνταν το ένα επάνω στο άλλο στις δύο πλευρές των θυρών της Κιβωτού της Τορά.
Αμφότερες καταστράφηκαν κατά τον γερμανικό βομβαρδισμό της 13ης Σεπτεμβρίου 1943.
Δείτε την Ψηφιακή Παρουσίαση