Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

e-payments

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023
|

  ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΖΩΗ – Ήθη και έθιμα

  Μερικά από τα εβραϊκά έθιμα της Κέρκυρας παρουσίαζαν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αποτέλεσμα συνήθως της πολυπολιτισμικότητας του νησιού και της συγκατοίκησης ετερόκλητων κοινοτήτων με διαφορετικές ρίζες και θρησκείες.

  Κατά το Πουρίμ (Γιορτή των Κλήρων) διαβάζονταν τα πιγιουτίμ, λειτουργικά ποιήματα, που τραγουδιούνταν στο ιδιαίτερο τοπικό ελληνικό ιδίωμα ή ακόμα και στα αραμαϊκά. Τότε διαβαζόταν και η Μεγκιλά με τη βιβλική ιστορία της Εσθήρ. Οι ασημένιες θήκες των Κυλίνδρων της Εσθήρ από την Κέρκυρα έχουν ένα ιδιαίτερο σχήμα μικρού κυλίνδρου διακοσμημένο με συρματερή τεχνική (φιλιγκράν), μια πιθανώς ενετική επιρροή. Σύμφωνα με ένα ακόμη έθιμο, η νύφη προσέφερε μετά τον γάμο, κατά το Πουρίμ, στο γαμπρό μια Μεγκιλά ως δώρο.

  Μία ιδιαιτερότητα κατά τον εορτασμό του Πέσαχ, ήταν η παρασκευή Ματσότ (Αζύμων) με διάφορα σχήματα και δαντελωτές διακοσμήσεις. Έφτιαχναν, επίσης, με μέλι, αυγά και αμύγδαλα ένα δυτικότροπο γλυκό, τη φρόζα, που ήταν γαρνιρισμένο με μαρέγκα. Μετά το Πέσαχ έφτιαχναν ένα άλλο γλυκό, με ζυμάρι και αμύγδαλα, το πιστί, οθωμανικής προέλευσης (Tezpişti).

  Μεταξύ των ιδιαίτερων εθίμων των Κερκυραίων Εβραίων ήταν ο εορτασμός της τρίτης νύχτας μετά τη γέννηση, όταν, σύμφωνα με την παράδοση, οι Τρεις Μοίρες επισκέπτονταν το παιδί και προκαθόριζαν τη μοίρα του. Έβαζαν χρυσά νομίσματα και κλαδάκια απήγανου στην κούνια του μωρού και κερνούσαν τους επισκέπτες «κουκκούδι», ένα μείγμα από βρασμένο σιτάρι, ρόδι και σταφίδες. Η γιορτή αυτή ονομαζόταν «Μοίρες». Το αρχαιοελληνικό παιχνίδι των πεσσών («αστράγαλοι») είχε επίσης επιζήσει μεταξύ των Κερκυραίων εβραιόπουλων.

  Ιδιαίτερα προοδευτικοί φάνηκαν οι Κερκυραίοι Εβραίοι, όταν στη δεκαετία του 1930 άρχισαν, υπό τον Ραβίνο Ιακώβ Νεχαμά, να οργανώνουν τελετές ενηλικίωσης για τα κορίτσια (Μπατ Μιτσβά) σε αναλογία με το Μπαρ Μιτσβά των αγοριών. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της Νάτας Γκατένιο-Όσμο, αυτό έγινε κατ’ αντιστοιχία με την τελετή ενηλικίωσης των Καθολικών Χριστιανών του νησιού, έτσι ώστε να μην αισθάνονται οι εβραιοπούλες διαφορετικές.

   

  Δείτε την Ψηφιακή Παρουσίαση

  Επιστροφή