Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022
|

  The butterfly project – Γερμανική Σχολή Αθηνών

  Το Ολοκαύτωμα ήταν η συστηματικά σχεδιασμένη και βιομηχανοποιημένη δολοφονία των Εβραίων της Ευρώπης από την εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία και τους συνεργάτες της από το 1941.

  Παρά το γεγονός ότι οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, μέσα από τη διδασκαλία των ιστορικών γεγονότων στο πλαίσιο της ιστορικής τους εκπαίδευσης, γνωρίζουν αρκετά για το Ολοκαύτωμα, και υπάρχει εξοικείωση με τον όρο αυτό, η παρουσίαση του «Butterfly Project», ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τις μαθήτριες/μαθητές. Την παρουσίαση πραγματοποίησε η Δρ Μαρία Βασιλικού -συνεργάτιδα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος- με αφορμή την επέτειο των 75 ετών από την απελευθέρωση του Auschwitz.

  Μέσα από τη δράση «Butterfly Project» θέλουμε να μνημονεύσουμε παιδιά, τα ονόματα των οποίων μας είναι εν μέρει άγνωστα, και να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη τους για τις επόμενες γενιές. Αφιερώνουμε, λοιπόν, κάθε ζωγραφισμένη πεταλούδα στο 1,5 εκατομμύριο παιδιά, τα οποία έπεσαν θύμα του διωγμού των Εβραίων.

  Ποιος ξέρει πόσα από αυτά τα δολοφονημένα, αθώα παιδιά, εάν τους είχε δοθεί η ευκαιρία για μια μακροβιότερη ζωή, θα είχαν διανθίσει τη ζωή μας ως νομπελίστες, μουσικοί, αθλητές ή και ως απλοί φίλοι ή γείτονες. Δεν τους δόθηκε όμως ποτέ αυτή η ευκαιρία. Αυτό καθιστά σήμερα ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να υψώνουμε εγκαίρως τη φωνή μας, όταν παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα και σπέρνεται μίσος και διχόνοια μέσα από τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό.

  Γερμανική Σχολή Αθηνών