Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Δελτίο Τύπου

 

Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος παρουσιάζει την ατομική έκθεση FORM/Less της εικαστικού Μαρίας Φραγκουδάκη σε επιμέλεια της κ. Saranna Biel Cohen.

Εμπνεόμενη από τη Θεωρία των Ιδεών του Πλάτωνα, η καλλιτέχνις εξερευνά την ικανότητα των αισθήσεων να μεταδώσουν Ιδέες. Ενώ στο διάλογό του «Φαίδων» ο Πλάτων θεωρεί πως οι αισθήσεις αποτελούν εμπόδιο για την κατανόηση της αλήθειας, η παρούσα έκθεση μελετά την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε έννοιες μέσω των αισθήσεων. Με τον τρόπο αυτό η αισθητηριακή αντίληψη γίνεται όργανο κατανόησης, ενώ τα απτά, υλικά αντικείμενα ανάγονται σε απεικονίσεις αφηρημένων Ιδεών.

Η κα. Φραγκουδάκη, αλληλεπιδρά με διάφορα υλικά αναζητώντας Μορφές ή Ιδέες, οι οποίες συνδέονται έμμεσα με τις συνήθεις χρήσεις τους. Διερευνά την έννοια του υλισμού θέτοντας ερωτήσεις για το τι βλέπουμε, τι νιώθουμε και τι είμαστε ικανοί να αντιληφθουμε.

Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Μια πέτρα μπορεί να είναι σκληρή, αλλά δεν είναι πάντα δυνατή. Μπορεί να είναι εύθραυστη, να σπάει σε χίλια κομμάτια. Δουλεύοντας μαζί με τα υλικά, αποκαλύπτονται διαφορετικά χαρακτηριστικά και συναισθήματα – άλλες φορές προφανή κι άλλες φορές απροσδόκητα.»

Και συνεχίζει: «Το σχοινί για παράδειγμα βγάζει ένα πείσμα, έχει τη δική του προσωπικότητα. Δουλεύοντας μαζί του νιώθω ότι ανακαλύψω το χαρακτήρα του. Μπορεί να τυλιχτεί ή να τραβηχτεί. Μπορεί να μείνει μαλακό, αλλά και να τεντωθεί, να γίνει σκληρό σαν ατσάλι. Συχνά χρειάζεται δύναμη για να αλληλεπιδράσει κανείς μαζί του και η εργασία μ’ αυτό γίνεται πολύ άμεση, σωματική.» Συνεπώς όλες οι αλληλεπιδράσεις με τα υλικά γίνονται μια άμεση, δυνατή, βιωματική εμπειρία.

Τα έργα της παρούσας έκθεσης είναι εμπνευσμένα από εκθέματα της μόνιμης έκθεσης του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος και αποτυπώνουν την ερμηνεία που δίνει η καλλιτέχνις στα απτά, υλικά τεκμήρια του δισχιλιετούς πολιτισμού των Εβραίων της Ελλάδας, είτε αυτά είναι ζωγραφικά έργα, είτε αντικείμενα από γύψο, ξύλο, χαρτί ή ύφασμα.

Η έκθεση θα διαρκέσει από την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016 έως την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016, με ώρες επίσκεψης, καθημερινά 09:00 – 14:30, Κυριακή 10:00 – 14:00, ενώ το Σάββατο το Μουσείο είναι κλειστό.

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό – έντυπο υλικό μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, Νίκης 39, 105 57 Αθήνα, τηλ.: 210 – 32 25 582, fax: 210 – 32 31 577, e-mail: [email protected],  website: www.jewishmuseum.gr, ώρες: Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 14:30 και κ. Saranna Biel Cohen ([email protected]).

Βιογραφικό της Μαρίας Φραγκουδάκη

Η εικαστικός Μαρία Φραγκουδάκη γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Έχοντας ως βάση της τη Νέα Υόρκη, εμπλέκει μία ποικιλία οπτικών γλωσσών, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, ο χορός και η περφόρμανς δημιουργώντας αφηγήσεις που ζωντανεύουν  χρησιμοποιώντας υλικά που περιλαμβάνουν λάστιχα, γύψο, μονωτική ταινία, κλωστές, σχοινιά και χρώμα. Εμπνευσμένη από το καλλιτεχνικό κίνημα της δεκαετίας του 1960 που έγινε γνωστό ως Process Art, η εικαστικός άρχισε να εστιάζει όχι πια μόνο στη χρήση του χρώματος, αλλά στα ίδια τα υλικά και στον τρόπο που αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους καθώς και με το χώρο.

Τα έργα της έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ιαπωνία συμπεριλαμβανομένων των Summer Exhibition στη Royal Academy του Λονδίνου, Scope MiamiScope Basel καθώς και στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας.

Έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Χημεία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου καθώς και τρία art residencies στο Πανεπιστήμιο School of Visual Arts της Νέας Υόρκης. Πολλά από τα έργα της βρίσκονται σε διεθνείς ιδιωτικές και εταιρικές συλλογές.