Τιμητική Τελετή για τους απογόνους των οικογενειών Μανιά

Την Τετάρτη 10 Μάϊου 2017, οι οικογένειες Λούσης και Μίμη Μπέζα, Σέλλης   Άντζελ, και Οντέλιας και Λέων Ναχμία προσκάλεσαν τους συγγενείς και φίλους του σε μια τελετή, που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος, με σκοπό να απονεμηθεί τιμητική διάκριση στους απογόνους των οικογενειών του Νίκου και Κατίνας  Μανιά και Σπήλιου και Χρυσαυγής Μανιά, οι οποίοι κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής διέσωσαν τα αδέλφια Μαίρη Άντζελ-Καράσσο και Αλμπέρ Καράσσο.

Τους καλεσμένους υποδέχθηκε η διευθύντρια του ΕΜΕ κ. Ζανέτ Μπαττίνου, που τους καλωσόρισε και οριοθέτησε το περιεχόμενο για την σημασία της τελετής (δείτε εδώ το χαιρετισμό της κ. Μπαττίνου).

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΕΜΕ κ. Σαμουήλ (Μάκης) Μάτσας πήρε το λόγο και συνέδεσε τη δική του προσωπική ιστορία με την ιστορία της οικογένειας Καράσσο με τις δυσκολίες, τους κινδύνους που διέτρεξαν οι οικογένειες που προσέφεραν την βοήθεια και την προστασία τους, ενώ έπειτα ο κ. Μωυσής Κωνσταντίνης, τέως πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλίτικου Συμβουλίου Ελλάδος, αναφέρθηκε με συντομία στα γεγονότα της Θεσσαλονίκης και την τραγικότητα της «καταδίκης» των 56.000 Εβραίων της πόλης με μόνο τους «αδίκημα» την εβραϊκή ταυτότητά τους. Τέλος ο κ. Σάκης Λέων, μέλος του Κεντρικού Ισραηλίτικου Συμβουλίου Ελλάδος, εξήγησε τη διαδικασία που ακολουθεί το ίδρυμα Yad Vashem για την απονομή του τίτλου του «Δικαίου των Εθνών».

Ακολούθησε προβολή βίντεο – ντοκιμαντέρ με την εξιστόρηση της διάσωσης των αδερφών Μαίρης και Αλμπερ Καράσσο, ενώ μετά το τέλος της προβολής ο χώρος «γέμισε» από τους ήχους του τρίο εγχόρδων L’ Anima (αποτελούμενο από τις Στέλλα Τσάνη – Βιολί, Ντορίν Λασκαρίδου – κιθάρα και την Λευκή Κολοβού – βιολοντσέλο).

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την απονομή της τιμητικής πλακέτας στην οικογένεια του Σπήλιου και Χρυσαυγής Μανιά από τον εκπρόσωπο του Κοινοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρο της Κοινοτικής Συνέλευσης της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, ενώ μετά η κ. Λούσυ Άντζελ – Μπέζα ευχαρίστησε από καρδιάς τις δύο οικογένειες – στις πράξεις των οποίων οφείλετε και η ίδια η ύπαρξη της, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και το Μουσείο και το προσωπικό του για την συμβολή του στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης. Κάλεσε την αδερφή της κ. Σέλλη Άντζελ να απονείμει αναμνηστική πλακέτα στην οικογένεια Νίκου και Κατίνας  Μανιά  και Σπήλιου και  Χρυσαυγής  Μανιά, εις μνήμη της μητέρας τους Μαίρης Καράσσο, και την κ. Οντέλια Καράσσο Ναχμία να απονείμει αναμνηστική πλακέτα στη μνήμη του πατέρα της Αλμπέρ Καράσσο.

Η εκδήλωση έκλεισε με το δεύτερο μέρος του μουσικού προγράμματος και το cocktail που προσφέρθηκε στους παρευρισκόμενους.

Δείτε εδώ σχετικό άρθρο στον Εθνικό Κύρηκα