Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Κυριακή 28 Μαΐου 2023
|

    Συνταγή για το Σσαβουότ

    Ψωμάκια του Σσαβουότ 

    Υλικά:

    1 και ½ κιλό αλεύρι σκληρό
    3 φακελάκια μαγιά μπύρας
    1 αυγό
    1 κουταλάκι αλάτι
    1 κουταλάκι ζάχαρη
    2 κουταλιές λάδι
    3 ποτήρια νερό

    Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα, κάνουμε στη μέση μια γουρνίτσα και ρίχνουμε μέσα τη μαγιά, το αυγό, τη ζάχαρη το αλάτι και το λάδι. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά, ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό για να γίνει μια ζύμη κανονική. Αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο για μια ώρα να φουσκώσει. Το χωρίζουμε σε τρία μέρη και δίνουμε διάφορα σχήματα (μια σκάλα ένα χέρι, τις δέκα εντολές).  Μπορούμε επίσης να κάνουμε ένα στρογγυλό μεγάλο ψωμί και να σχηματίσουμε πάνω τις διάφορες παραστάσεις. Βάζουμε τα ψωμάκια σε λαδωμένο ταψί αραιά , τα αφήνουμε ακόμη λίγο να φουσκώσουν, τα αλείφουμε με λίγο αυγό και τα πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι. Τα ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

    Συνταγή του Σσαβουότ  από την έκδοση της Εβραϊκής Κοινότητας Βόλου «Εβραϊκές Γιορτές και Παραδόσεις», Βόλος, 1993.


    Άρτος για το Σσαβουώτ (Λος Σιέτε Σιέλος, Οι Επτά Ουρανοί).

    Οι Σεφαραδίτισσες των κοινοτήτων Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Κομοτηνής συνήθιζαν να ζυμώνουν και να ψήνουν συμβολικούς και εορταστικούς άρτους για το Σσαβουότ.  Τους ονόμαζαν στα λαντίνο (ισπανοεβραϊκά) “Λος Σιέτε Σιέλος” δηλαδή “Οι Επτά Ουρανοί”. Τα διακοσμούσαν με αναπαραστάσεις του Όρους Σινά, το οποίο περιβάλλεται από επτά δαχτυλίδια ζύμης, και συμβόλιζαν τις επτά ουράνιες σφαίρες μέσω τον οποίων κατέβηκε ο Θεός παραδίδοντας την Τορά (Πεντάτευχο) στον Μωυσή στο Όρος Σινά. Βλέπουμε, επίσης, τις Πλάκες τις Διαθήκης με τις Δέκα Εντολές, στα δεξιά το φίδι και στα αριστερά την σκάλα του Ιακώβ και την πηγή του Αβραάμ. Οι σπόροι σουσαμιού συμβολίζουν το μάννα που έτρωγαν στην έρημο.

     

    Σεφαραδίτισσες: Eβραίες γυναίκες που κατάγονται από την Ισπανία. Οι Eβραίοι που κατοικούσαν σε περιοχές της Ιβηρικής Χερσονήσου εκδιώχτηκαν στα τέλη του 15 αιώνα. Πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν με τις οικογένειές τους σε διάφορα μέρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας διατηρώντας τα πολιτισμικά τους γνωρίσματα (έθιμα, γλώσσα, ενδυμασία). Ο μεγαλύτερος αριθμός Σεφαραδιτών στον ελλαδικό χώρο εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη.

    Επιστροφή