Ψωμάκια του Σσαβουότ
Υλικά:
1 και ½ κιλό αλεύρι σκληρό
3 φακελάκια μαγιά μπύρας
1 αυγό
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
2 κουταλιές λάδι
3 ποτήρια νερό
Συνταγή του Σσαβουότ από την έκδοση της Εβραϊκής Κοινότητας Βόλου «Εβραϊκές Γιορτές και Παραδόσεις», Βόλος, 1993.

Οι Σεφαραδίτισσες των κοινοτήτων Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Κομοτηνής συνήθιζαν να ζυμώνουν και να ψήνουν συμβολικούς και εορταστικούς άρτους για το Σσαβουότ. Τους ονόμαζαν στα λαντίνο (ισπανοεβραϊκά) “Λος Σιέτε Σιέλος” δηλαδή “Οι Επτά Ουρανοί”. Τα διακοσμούσαν με αναπαραστάσεις του Όρους Σινά, το οποίο περιβάλλεται από επτά δαχτυλίδια ζύμης, και συμβόλιζαν τις επτά ουράνιες σφαίρες μέσω τον οποίων κατέβηκε ο Θεός παραδίδοντας την Τορά (Πεντάτευχο) στον Μωυσή στο Όρος Σινά. Βλέπουμε, επίσης, τις Πλάκες τις Διαθήκης με τις Δέκα Εντολές, στα δεξιά το φίδι και στα αριστερά την σκάλα του Ιακώβ και την πηγή του Αβραάμ. Οι σπόροι σουσαμιού συμβολίζουν το μάννα που έτρωγαν στην έρημο.
Σεφαραδίτισσες: Eβραίες γυναίκες που κατάγονται από την Ισπανία. Οι Eβραίοι που κατοικούσαν σε περιοχές της Ιβηρικής Χερσονήσου εκδιώχτηκαν στα τέλη του 15 αιώνα. Πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν με τις οικογένειές τους σε διάφορα μέρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας διατηρώντας τα πολιτισμικά τους γνωρίσματα (έθιμα, γλώσσα, ενδυμασία). Ο μεγαλύτερος αριθμός Σεφαραδιτών στον ελλαδικό χώρο εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη.