Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
|

    Συνταγές για το Πέσαχ

    Όπως σε κάθε γιορτή, έτσι και το Πέσαχ, συνηθίζουμε να ετοιμάζουμε διάφορες παραδοσιακές συνταγές, όπως τα αυγά χαμινάδος και το χαρόσετ.

    ΧΑΜΙΝΑΔΟΣ

    Τα αυγά χαμινάδος «guevos haminados» αποτελούν σημαντικό μέρος του πασχαλινού γεύματος, του Σέντερ του Πέσαχ. Η ονομασία guevos haminados, (ή αλλιώς huevos enhaminados) προέρχεται από τη λέξη hamin που με την σειρά της προέρχεται από τη φράση της Μισνά “tomnin et ha’hamin”, που σημαίνει “να θάβεις ζεστό [το φαγητό]”.

    ΥΛΙΚΑ
    6 και περισσότερα αυγά
    Φλούδια από ξερά κόκκινα κρεμμύδια (πολλά)
    Λίγο λάδι (όσο χρειάζεται για να απλωθεί πάνω από το νερό – μια με τρεις κουταλιές σούπας)
    Μια κουταλιά σούπας ξύδι
    Αλάτι και πιπέρι
    Νερό όσο χρειάζεται

    (πολλοί προσθέτουν μισή κουταλιά ελληνικού καφέ και άλλοι πάλι προσθέτουν λίγο κουρκουμά ή saffran γεύσεις που διαπερνούν το τσόφλι και του δίνουν μία πολύ ιδιαίτερη γεύση).

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    Στρώνεις τον πάτο μιας κατσαρόλας με τα κρεμμυδότσουφλα και πάνω τους βάζεις μερικά από τα αυγά που θέλεις να βράσεις. Στη συνέχεια φτιάχνεις μια καινούρια στρώση από κρεμμυδότσουφλα τοποθετώντας τα υπόλοιπα αυγά από πάνω τους. Τελειώνεις σκεπάζοντας τα αυγά με τα υπόλοιπα φλούδια. Προσέχεις τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και στην συνέχεια προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά. Στο τέλος ρίχνεις το νερό μέχρι να καλύψει άνετα τα πάντα και τελευταίο το λάδι. Ανάβεις την εστία σε χαμηλή φωτιά και μόλις αρχίζει το νερό να βράζει χαμηλώνεις τη θερμοκρασία στο χαμηλότερο δυνατό ώστε να συνεχίσει ένα πολύ σιγανό βράσιμο με κλειστή κατσαρόλα για τουλάχιστον 4 ώρες ελέγχοντας που και που το επίπεδο του νερού. Αν χρειαστεί, συμπληρώνεις με ζεστό νερό. Η παραδοσιακή συνταγή μιλάει για τουλάχιστον 6ωρο βράσιμο.

    ΧΑΡΟΣΕΤ

    Το χαρόσετ (haroset) είναι μια γλυκιά, σκούρα χρωματιστή πάστα φτιαγμένη από φρούτα και καρύδια που τρώγονται στο τραπέζι του Πέσαχ. Το χρώμα και η υφή του έχουν σκοπό να συμβολίσουν το κονίαμα (ή τη λάσπη που χρησιμοποιήθηκε για να φτιαχτούν τούβλα) που χρησιμοποίησαν οι Ισραηλίτες όταν υποδουλώθηκαν στην Αρχαία Αίγυπτο.
    ΥΛΙΚΑ
    250 γραμ. μαύρη σταφίδα
    2 κουταλιές αμύγδαλα
    2 κουταλιές καρύδια
    2 κουταλιές φουντούκια
    5 χουρμάδες
    1 πορτοκάλι ολόκληρο με το φλούδι
    3 μήλα φιρίκια
    2 σύκα
    2 δαμάσκηνα
    Το χυμό από δύο πορτοκάλια
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    Ψιλοκόβουμε ή αλέθουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά, μέχρι να γίνουν ένας πολτός σφιχτός. Ρίχνουμε τον χυμό από τα πορτοκάλια, το ανακατεύουμε και το διατηρούμε στο ψυγείο. Όταν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε για το Σέδερ του Πέσαχ, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κρασί.
    Η συνταγή είναι από το βιβλίο, «ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ, ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ», από τις κυρίες της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, 1993, Βόλος.

    Καλή επιτυχία!!

    Επιστροφή