ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ OSCE / ODIHR ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ – Υπογραφή Μνημονίου

Τη Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, συνάντηση συναρμόδιων παραγόντων με θέμα την αντιμετώπιση των αντισημιτικών εγκλημάτων μίσους και των αναγκών ασφαλείας των Εβραϊκών Κοινοτήτων στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων της Ελλάδος, της Εβραϊκής Νεολαίας Ελλάδος και της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ εισηγήσεις παρουσίασαν o A΄ αντιπρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Βενιαμίν Αλμπάλας, ο Γεν. Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής, η πρέσβης κα Φωτεινή Τομαή – Κωνσταντοπούλου ειδική απεσταλμένη του Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Ολοκαυτώματος και προϊσταμένη του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπ.Εξ., ο Γεν. Γραμματέας Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Δημήτριος Αναγνωστάκης, οι εκπρόσωποι του OSCE / ODIHR κ.κ. Ilan Cohn και Mikolaj Wrzecionkowski, ο διευθυντής του Community Security Trust της Μεγάλης Βρετανίας κ. Mike Whine, ο Έλληνας Συνήγορος του Πολίτη κ. Ανδρέας Ποττάκης κ.ά.

Η διευθύντρια του ΕΜΕ, Ζανέτ Μπαττίνου συμμετείχε στη συνάντηση ενεργά, παρουσιάζοντας τόσο το Μουσείο όσο και τα προγράμματα επιμόρφωσης και το σχετικό έργο που αυτό υλοποιεί επιτυχώς εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και συντονίζοντας ένα ειδικό εργαστήριο μεταξύ των συμμετεχόντων. Μεταξύ άλλων ανέφερε το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του ΕΜΕ και των αρμόδιων τμημάτων του  Υπουργείου Παιδείας, το 2014 καθώς και εκείνου που συνυπογράφηκε, με το ίδρυμα Yad Vashem του Ισραήλ, το 2017.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπογράφηκε ακόμη ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, του ΕΜΕ και του διεθνούς οργανισμού OSCE/ODIHR, με αντικείμενο την ασφάλεια των εβραϊκών κοινοτήτων και οργανισμών, την αναγνώριση, καταγραφή και καταπολέμηση του ρατσιστικού και αντισημιτικού εγκλήματος και τη διενέργεια πιλοτικού σεμιναρίου επιμόρφωσης μελών των Σωμάτων Ασφαλείας στη χώρα μας, τα οποία προβλέπεται να ξεκινήσουν από το Φθινόπωρο του 2019.