Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
|

  «Συναγωνιστής: Οι Ελληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση», στη Νέα Υόρκη

  «Συναγωνιστής: Οι ‘Eλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση»-Έκθεση σε Προξενείο ΝΥ (βίντεο)

  ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εντυπωσιακή και πρωτότυπη ήταν η εκδήλωση που διοργανώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης«Συναγωνιστής: Οι Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση».

  Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και έφερε το φως τη συνεισφορά των Ελληνοεβραίων στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και γενικότερα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

  Η ιδέα για την διοργάνωση της έκθεσης και της εκδήλωσης, όπως αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της προσφώνησής του ο πρόεδρος των Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας κ. Σόλομων Ασσερ, ανήκει στον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

  Η έκθεση διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Σύλλογο των Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας και περιλαμβάνει φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και ιστορικά ντοκουμέντα από τη συλλογή του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας που αφορούν στη συνεισφορά και τη θυσία των Ελλήνων Εβραίων τόσο στο Έπος του ’40 όσο και στη συνέχεια στην αντίσταση κατά των δυνάμεων κατοχής.

  Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αντισυνταγματάρχη Μαρδοχαίου Φριζή από τη Χαλκίδα, που υπήρξε ο πρώτος Ελληνας Αξιωματικός που σκοτώθηκε μαχόμενος ηρωικά στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο.

  Την εκδήλωση χαιρέτησε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Κωνσταντίνος Κούτρας,ο οποίος τόνισε τη συνεισφορά των Εβραίων συμπατριωτών μας στον αγώνα κατά των δυνάμεων του Άξονα και ευχαρίστησε τον Σύλλογο των Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας για τη βοήθειά του στη διοργάνωση της έκθεσης.

  Στη συνέχεια, ο ραβίνος Δρ. Martin Cohen χαιρέτησε την εκδήλωση και ευχαρίστησε τον γενικό πρόξενο για τη σημαντική αυτή έκθεση που φωτίζει μια άγνωστη μέχρι σήμερα πλευρά ηρωισμού των Ελλήνων.

  Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από τους Παύλο Κόρδη και Νεκτάριο Αντωνίου που ερμήνευσαν τραγούδια από την «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» του Μίκη Θεοδωράκη.

  Την έκθεση παρουσίασε ο πρόεδρος των Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας κ. Σόλομων Ασσερ, που τόνισε πως αυτά τα ντοκουμέντα που παρουσιάζονται στην έκθεση αυτή του Μουσείου εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό.

  Πηγή: 26.10.2016, Εθνικός Κήρυξ

  Βίντεο/φωτογραφίες: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη