Την Τρίτη 21 Απριλίου 2015 στην Washington Hebrew Congregation, Washington DC, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία τα εγκαίνια της περιοδεύουσας έκθεσης του ΕΜΕ «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» με την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά και παραπάνω από 150 εκλεκτούς καλεσμένους.
Η κινητή αυτή έκθεση, παραγωγή του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τιμά τη συμβολή των Ελλήνων Εβραίων αγωνιστών στη μάχη κατά του Ναζισμού στην κατεχόμενη Ελλάδα, θέτοντας παράλληλα υπό
αμφισβήτηση τη θεωρία ότι όλοι οι Εβραίοι υπέκυψαν στο Ολοκαύτωμα ως «πρόβατα επί σφαγής».
Ενδελεχής έρευνα που διήρκησε πέντε χρόνια οδήγησε στη συλλογή προσωπικών ιστοριών ανδρών και γυναικών από διάφορες εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας που αποφάσισαν να πάρουν τα όπλα τις μαύρες μέρες της Κατοχής και να γίνουν «σύντροφοι εν όπλοις» – τίτλος ύψιστης τιμής ανάμεσα στους αντάρτες της Αντίστασης. Φωτογραφίες, ντοκουμέντα, γράμματα, διακηρύξεις, αντιστασιακές εφημερίδες και άλλο σχετικό υλικό παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Η έκθεση συνοδεύεται από αναλυτικό – ιστορικής σημασίας – κατάλογο, σχετικό ντοκιμαντέρ του Δαυίδ Γαβριηλίδη και ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία.
Σκοπός της έκθεσης είναι να υπογραμμίσει την έννοια του «Συναγωνιστή»: Οι Έλληνες Εβραίοι πολέμησαν δίπλα στους Έλληνες Χριστιανούς εναντίον ενός κοινού εχθρού, υπερασπιζόμενοι την ίδια πατρίδα, την Ελλάδα. Αποτελεί καθήκον η διάσωση της μνήμης τους από τη λήθη. Επιπλέον η Έκθεση αυτή αποτελεί μια φωνή εναντίον του αντισημιτισμού και του ρατσισμού. Μαζί με τις πλαστές ταυτότητες που εκδόθηκαν κατ’ εντολή του Διοικητή Αστυνομίας Άγγελου Έβερτ στους καταδιωκόμενους Εβραίους της Αθήνας, την επίσημη διαμαρτυρία του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού για την δίωξη των Εβραίων από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής, καθώς και τη διάσωση ολόκληρου του εβραϊκού πληθυσμού της Ζακύνθου, χάρη στις ηρωικές πράξεις του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου και του Δημάρχου Λουκά Καρρέρ, ο «Συναγωνιστής» αποτελεί άλλη μια ένδοξη σελίδα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Η Έκθεση παρουσιάζεται στην Ουάσιγκτον από τoΓραφείο Επικοινωνίας της Ελληνικής Πρεσβείας και πραγματοποιείται χάρη στην γενναιόδωρη χορηγία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, καθώς και στη στήριξη του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου, της ΑΧΕΠΑ, της οργάνωσης B’nai B’rith International, των Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας και του εστιατορίου Black Olive.
Χώρος έκθεσης: Washington Hebrew Congregation, 3935 Macomb Street NW, Washington, DC 20016-3741 | 202-362-7100
Διάρκεια έκθεσης: 1 Απριλίου – 31 Μαΐου
Ώρες κοινού: Δευτέρα – Παρασκευή, 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ.