Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

e-payments

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023
|

  Η Συναγωγή

  Στο επίπεδο αυτό εξετάζεται το θέμα της συναγωγικής λατρείας. Εδώ φιλοξενείται το αναστηλωμένο εσωτερικό της Ρωμανιώτικης συναγωγής της Πάτρας, ενώ παρουσιάζονται ιερά ασημένια σκεύη και βαρύτιμα χρυσοκέντητα υφάσματα, που χρησιμοποιούνται για το στολισμό των συναγωγών και τη διάκριση των κύριων αρχιτεκτονικών μερών τους.

  Στις προθήκες του ίδιου επιπέδου βρίσκονται μεταξύ άλλων και ένα αντιπροσωπευτικό σύνολο από ξύλινες, προστατευτικές θήκες για το Σέφερ Τορά (Κύλινδρος του Νόμου), οι οποίες προέρχονται από διάφορες εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας.

  Κατά την γενική πρακτική της ορθής αποθήκευσης των βιβλίων στην αρχαιότητα, το Σέφερ Τορά φυλασσόταν σε όρθια θέση, μέσα σε μία κυλινδρική ξύλινη ή πλεκτή θήκη, το Τικ, όπως είναι γνωστό στα εβραϊκά, από την ελληνική λέξη «θήκη». Οι Ρωμανιώτες, όπως και οι εβραϊκές κοινότητες της Βορείου Αφρικής, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, διατήρησαν την παράδοση της φύλαξης κάθε Κυλίνδρου του Νόμου σε ξεχωριστό Τικ.

  Η Τορά περιλαμβάνει τα πρώτα πέντε βιβλία της εβραϊκής Βίβλου. Καλείται και Πεντάτευχος και αποτελεί την ιερότερη Γραφή του Ιουδαϊσμού. Στη συναγωγή έχει πάντα τη μορφή χειρόγραφης περγαμηνής, που τυλίγεται γύρω από ξύλινους ορθοστάτες, σχηματίζοντας το Σέφερ Τορά. Οι Κύλινδροι του Νόμου μιας συναγωγής φυλάσσονται στο Εχάλ ή Αγία Κιβωτό, σε ένα ερμάριο δηλαδή, το οποίο είναι συχνά ενσωματωμένο σε μια περίτεχνη δομή κτισμένη στον ανατολικό τοίχο της συναγωγής. Περικοπές από την Τορά αναγιγνώσκονται στη συναγωγή το Σσαμπάτ (Σάββατο), τις θρησκευτικές εορτές, καθώς και τα πρωινά κάθε Δευτέρας και Πέμπτης.

   

  Δείτε επιλεγμένα αντικείμενα από την προθήκη

  Επιστροφή