Στο επίπεδο αυτό εξετάζεται το θέμα της συναγωγικής λατρείας. Εδώ φιλοξενείται το αναστηλωμένο εσωτερικό της Ρωμανιώτικης συναγωγής της Πάτρας, ενώ παρουσιάζονται ιερά ασημένια σκεύη και βαρύτιμα χρυσοκέντητα υφάσματα, που χρησιμοποιούνται για το στολισμό των συναγωγών και τη διάκριση των κύριων αρχιτεκτονικών μερών τους.
Στις προθήκες του ίδιου επιπέδου βρίσκονται μεταξύ άλλων και ένα αντιπροσωπευτικό σύνολο από ξύλινες, προστατευτικές θήκες για το Σέφερ Τορά (Κύλινδρος του Νόμου), οι οποίες προέρχονται από διάφορες εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας.
Κατά την γενική πρακτική της ορθής αποθήκευσης των βιβλίων στην αρχαιότητα, το Σέφερ Τορά φυλασσόταν σε όρθια θέση, μέσα σε μία κυλινδρική ξύλινη ή πλεκτή θήκη, το Τικ, όπως είναι γνωστό στα εβραϊκά, από την ελληνική λέξη «θήκη». Οι Ρωμανιώτες, όπως και οι εβραϊκές κοινότητες της Βορείου Αφρικής, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, διατήρησαν την παράδοση της φύλαξης κάθε Κυλίνδρου του Νόμου σε ξεχωριστό Τικ.
Η Τορά περιλαμβάνει τα πρώτα πέντε βιβλία της εβραϊκής Βίβλου. Καλείται και Πεντάτευχος και αποτελεί την ιερότερη Γραφή του Ιουδαϊσμού. Στη συναγωγή έχει πάντα τη μορφή χειρόγραφης περγαμηνής, που τυλίγεται γύρω από ξύλινους ορθοστάτες, σχηματίζοντας το Σέφερ Τορά. Οι Κύλινδροι του Νόμου μιας συναγωγής φυλάσσονται στο Εχάλ ή Αγία Κιβωτό, σε ένα ερμάριο δηλαδή, το οποίο είναι συχνά ενσωματωμένο σε μια περίτεχνη δομή κτισμένη στον ανατολικό τοίχο της συναγωγής. Περικοπές από την Τορά αναγιγνώσκονται στη συναγωγή το Σσαμπάτ (Σάββατο), τις θρησκευτικές εορτές, καθώς και τα πρωινά κάθε Δευτέρας και Πέμπτης.
Γενική άποψη της βιτρίνας της «Τορά».
Άποψη της βιτρίνας «Τικ».
Τικ, θήκη για τον Κύλινδρο του Νόμου, Κέρκυρα, 18ος αι. από τη Συναγωγή της Πάτρας.
Σεφαραδίτικο Σέφερ Τορά με την πλήρη εξάρτησή του. Το Μείλ του αφιερώθηκε, σύμφωνα με την επιγραφή του, από τον Αβραάμ Μ. Μπ[]ρμπα, κατά την εορτή του Σουκότ, στη Συναγωγή Μπεθ Σσαλώμ της Αθήνας, το 1947.
Ξύλινο Τικ, Κέρκυρα, 18ος αι., από τη Συναγωγή της Πάτρας.
Παρόχετ, βήλο για το ερμάριο της Τορά, το οποίο αφιερώθηκε το 1950 στη Συναγωγή Μπεθ Σσαλώμ της Αθήνας, στη μνήμη της Πάβα Μπατ Σολ, συζύγου του Ισραήλ Ισαάκ Τιάνο.
Το ξύλινο Εχάλ, η Αγία Κιβωτός, της Συναγωγής της Πάτρας, κατασκευασμένο περί το 1920, με τα αυθεντικά του σκεύη. Ένα ιδιαίτερο διακοσμητικό στοιχείο του Εχάλ, που φαίνεται να υιοθετήθηκε από τις συναγωγές της Κέρκυρας, είναι τα ζεύγη Ριμονίμ, στερεωμένα σε κατάλληλες υποδοχές, εκατέρωθεν του Παρόχετ. Αν θες, βάλε και αυτό: Αυτού του τύπου η διακόσμηση φαίνεται να συνηθιζόταν και σε άλλες συναγωγές, όπως στην Παλαιά Συναγωγή των Ιωαννίνων και στη Συναγωγή Μπεθ Σσαλώμ των Χανίων.
Ασημένια Ριμονίμ, επιστέψεις των ορθοστατών του Κυλίνδρου του Νόμου, Κέρκυρα, τέλη του 17ου αι.
Λεπτομέρεια υφασμάτινης ζώνης, που συνολικά φέρει αναρτημένες 16 ασημένιες Σσανταγιότ, αναθηματικά πλακίδια, από Καλ Καντόσς Γιασσάν (Παλαιά Ιερά Συναγωγή) των Ιωαννίνων, τέλη του 19ου ή αρχές του 20ου αι. Οι Σσανταγιότ χρονολογούνται από 1611 έως το 1886.
Ξύλινο Τίκ, θήκη για την Τορά, 19ος αι., από την Συναγωγή Μπεθ Σσαλώμ της Αθήνας.
Σύνολο ασημένιων στολιδιών για την Κτανά Τορά, έναν δηλαδή μικρό κύλινδρο της Τορά, Ρόδος 1789.
Γενική άποψη της βιτρίνας της «Συναγωγικά Υφάσματα».
Μεταξωτή Μαπά, κάλυμμα του Τικ. Το κεντρικό τμήμα, που χρονολογείται στις αρχές του 18ου αι., φέρει επαναλαμβανόμενο το οθωμανικό μοτίβο των τεσσάρων ανθών, πλαισιωμένα από διχτυωτό πλέγμα. Αφιερώθηκε από την Τζόγια, σύζυγο του Ραβίνου Αβισσάι Χαίμ Γκανή, στη Νέα Συναγωγή των Ιωαννίνων, το Ροσς Χόντεσς (αρχή του μήνα) Κισλέβ 5609, ήτοι το 1848.
Ασημένιο Τας, ασπιδίσκη της Τορά, κατασκευασμένο πιθανώς στα Ιωάννινα, που αφιερώθηκε στη Συναγωγή Ετς Χαΐμ της Αθήνας, το 1896.
Ριμονίμ από ξύλο και ελεφαντόδοντο, τα οποία στην αρχική τους μορφή υπήρξαν ζεύγος ορθοστατών, από συναγωγή των Ιωαννίνων.
Ασημένιο Ριμον, επίστεψη των ορθοστατών του Κυλίνδρου του Νόμου από την Συναγωγή των Ιωαννίνων, 1882.