Συμμετοχή του ΕΜΕ στις εργασίες του Ακαδημαϊκού Συνεδρίου “Holocaust Studies in the Digital Age. What’s New?” στο Άμστερναμ

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα European Holocaust Research Infrastructure (EHRI) υποστηρίζει τη διεθνή έρευνα για το Ολοκαύτωμα χτίζοντας μια ψηφιακή υποδομή και διευκολύνοντας τη δικτύωση ειδικών και ενδιαφερόμενων.

 Στις 2 Ιουλίου 2019 το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EHRI διοργάνωσε ένα ακαδημαϊκό συνέδριο με θέμα «Holocaust Studies in the Digital Age. What’s New?»

Τα τελευταία χρόνια οι ψηφιακές πρακτικές είχαν ουσιαστικά αποτελέσματα στις έρευνες και στη μελέτη για το Ολοκαύτωμα. Από την έναρξή του, το 2010, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα όχι μόνο έχει προκαλέσει αυτές τις εξελίξεις, αλλά επίσης, τις παρακολουθεί και τις μελετάει (π.χ. σε συνέδρια και εργαστήρια).

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το συνέδριο «Holocaust Studies in the Digital Age, What’s New?» ερεύνησε πώς η ψηφιακή τεχνολογία επηρεάζει την σύγχρονη έρευνα με την ευρύτερη έννοια. Το ερευνητικό πεδίο υπόκειται σε ψηφιακή μετατροπή, η οποία μεταβάλλει ριζικά τη φύση του?

Στις 3 Ιουλίου 2019 το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EHRI διοργάνωσε ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο, που σηματοδότησε την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του τρέχοντος έργου. Το συνέδριο ήταν ανοιχτό σε κάθε ενδιαφερόμενο στη μελέτη για το Ολοκαύτωμα, στις τελευταίες εξελίξεις και τον αντίκτυπό της στην κοινωνία.

Το συνέδριο με θέμα «Holocaust Studies and its Social Setting: Challenges and Trends» εστίασε στη σημασία του προγράμματος EHRI για τα δίκτυα ερευνητών και για τη δημόσια διάσταση της μελέτης για το Ολοκαύτωμα. Διαπρεπείς ερευνητές του Ολοκαυτώματος και αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής όπως η Wendy Lower, ο Dieter Pohl και η Katharina von Schnurbein μίλησαν στο συνέδριο, συζήτησαν τις επιτυχίες του προγράμματος EHRI και αναφέρθηκαν στην αλληλεπίδραση των ερευνών του Ολοκαυτώματος με την κοινωνία γενικότερα.

Το πρόγραμμα συμπεριέλαβε κεντρικές ομιλίες, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, μια βιντεοπαρουσίαση και μια μουσική παράσταση. Παλιοί και νέοι συμμετέχοντες του EHRI παρακολούθησαν το συνέδριο και κατέθεσαν τις εμπειρίες τους.

Τέλος, στις 4 Ιουλίου 2019 πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των Εταίρων στη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Άμστερνταμ. Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος – εταίρος της κοινοπραξίας του προγράμματος EHRI II – αντιπροσώπευσαν με την παρουσία τους η διευθύντρια του ΕΜΕ Ζανέτ Μπαττίνου, που διηύθυνε μια από τις διαδραστικές συναντήσεις της κοινοπραξίας και η Αναστασία Λουδάρου, αρχαιολόγος – υποψ. Διδακτ. και ειδική ερευνήτρια του ΕΜΕ.