Συμμετοχή του ΕΜΕ στις εργασίες των συνεδριάσεων των Ευρωπαϊκών Ημερών Εβραϊκού Πολιτισμού

Η συνάντηση των διοργανωτών και συντονιστών (European Days of Jewish Culture) 2023 πραγματοποιήθηκε από τις 22 έως τις 23 Φεβρουαρίου, με την πλειονότητα των συνεδριάσεων και των εργαστηρίων να πραγματοποιούνται στο Memorial de la Shoah και με την τελική συνεδρίαση και την τελετή λήξης να ολοκληρώνουν τη συνάντηση στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι. Η εξαμηνιαία συνάντηση των διοργανωτών και συντονιστών των δραστηριοτήτων των Ευρωπαϊκών Ημερών Εβραϊκού Πολιτισμού πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός εξαιρετικού προγράμματος: του προγράμματος “Citizen, Equality, Rights, Values” (CERV) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι διοργανωτές και οι συντονιστές των Ευρωπαϊκών Ημερών Εβραϊκού Πολιτισμού είχαν την ευκαιρία να περάσουν δύο ολόκληρες ημέρες μαζί στην πόλη του Παρισιού με στόχο την κατάρτιση και τον προβληματισμό για το πώς θα εργαστούν με το θέμα της μνήμης για το 2023. Το θέμα της μνήμης είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις EDJC, καθώς μας επιτρέπει να εξερευνήσουμε και να θυμηθούμε την πλούσια ιστορία του εβραϊκού πολιτισμού και της εβραϊκής κληρονομιάς. Το συνέδριο παρείχε στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να μάθουν για τον εβραϊκό πολιτισμό και την εβραϊκή ιστορία, καθώς και να προβληματιστούν σχετικά με τον ρόλο της μνήμης στη διαμόρφωση της κατανόησης του παρελθόντος και του παρόντος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν την αποκάλυψη της αφίσας της φετινής διοργάνωσης, την οποία σχεδίασε ο Nikola Radic Lucati, ιδρυτής του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης για το Ολοκαύτωμα στο Βελιγράδι της Σερβίας. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια με θέμα τη μνήμη, καθώς και να παρακολουθήσουν συναντήσεις συντονισμού και εκδηλώσεις δικτύωσης.

Η συνάντηση περιελάμβανε κεντρικές ομιλίες με θέμα τη μνήμη από εμπειρογνώμονες στον τομέα του εβραϊκού πολιτισμού και της εβραϊκής κληρονομιάς, μεταξύ των οποίων ο ιστορικός Philippe Boukara, από το Memorial de la Shoah, η Ana Milosevic, από το Katholieke Universiteit Leuven, και ο Λεόν Σαλτιέλ, εκπρόσωπος του World Jewish Congress στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη και την UNESCO στο Παρίσι.

Οι εταίροι της European Association for the Preservation and Promotion of Jewish Culture and Heritage, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από το MahJ, την Liberation Route Europe, την Jewish Heritage Europe, την Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ, φιλοξένησαν πάνελ, ενώ άλλοι διοργανωτές των Ευρωπαϊκών Ημερών Εβραϊκού Πολιτισμού συντόνισαν συζητήσεις και καινοτόμες δραστηριότητες με θέμα τη μνήμη.

Οι τελικές συνεδρίες που πραγματοποιήθηκαν στην UNESCO για την προστασία και τη διαφύλαξη της εβραϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς ήταν ενθαρρυντικές και επέτρεψαν τη διερεύνηση νέων δρόμων για την περαιτέρω επίδραση του φεστιβάλ. Οι διοργανωτές και οι συντονιστές των Ευρωπαϊκών Ημερών Εβραϊκού Πολιτισμού 2023 είναι ευχαριστημένοι από το περιεχόμενο και την επιτυχή υποδοχή του προγράμματος.

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος εκπροσώπησε η δρ. Αλεξάνδρα Πατρικίου, υπεύθυνη για την έρευνα και την εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα.