Συμμετοχές 2015

Κυριακές 25 Οκτωβρίου, 15/11, 20/12 2015: Έναρξη του Α’ κύκλου εργασιών του σεμιναρίου «Η γενοκτονία των Εβραίων και η μνήμη της υπό τη διεύθυνση της ιστορικού Οντέτ Βαρών – Βασάρ που διοργανώνει το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος για πέμπτη ακαδημαϊκή χρονιά (Οκτώβριος 2015 – Μάιος 2016), στο πλαίσιο των μουσειακών του δράσεων. Στόχος του σεμιναρίου ήταν η εμβάθυνση και συζήτηση με τη συγγραφέα γύρω από τις θεματικές που θίγει το νέο βιβλίο της «Η ανάδυση μιας δύσκολης μνήμης. Κείμενα για τη γενοκτονία των Εβραίων».


Στις 14 – 15 Οκτωβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε Workshop του ΕΗRI, με τον τίτλο: EHRI-WP9 Methodology and Workflow  στο Ινστιτούτο Θερβάντες.


Στις 12 – 13 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε κλειστό εργαστήριο στο Ίδρυμα Επεξεργασίας Λόγου, με τον τίτλο: Europeana Research.


Στις 26 Σεπτεμβρίου 2015 και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος συνέβαλε στην προσπάθεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου να γνωρίσει στη τοπική κοινωνία την Εβραϊκή Συναγωγή. Η ειδική ερευνήτρια του Ε.Μ.Ε. κ. Λουδάρου Αναστασία, εκπροσώπησε το Μουσείο με σχετικό χαιρετισμό της διευθύντριας κ. Ζανέτ Μπαττίνου.


Την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, δια μέσου της ειδικής ερευνήτριας του κας Λουδάρου Αναστασίας, Αρχαιολόγου, MSc., Υποψ. Διδ. Αρχαίας Ιστορίας – Α.Π.Θ., έλαβε μέρος στο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Digital Challenges for Museum Experts», στο πλαίσιο του έργου eCultSkills, το οποίο διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το οποίο κατέγραψε την εμφάνιση των νέων τεχνολογικών εξελίξεων και της εφαρμογής τους στα Μουσεία.  Στο συνέδριο συμμετείχαν ερευνητές, επαγγελματίες του πολιτισμού, οργανώσεις και πολιτιστικά δίκτυα, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και προτάσεων. Η ημερίδα περιλάμβανε συνεδρίες αλλά και εργαστήρια. Στην πρώτη ενότητα των θεωρητικών προσεγγίσεων έγινε μια αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος, ενώ στο δεύτερο μέρος επιχειρήθηκε η ανάλυση του σύγχρονου μουσειακού ψηφιακού τοπίου μέσα από διαφορετικές μελέτες περιπτώσεων. Στο τρίτο μέρος, εκπρόσωποι της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας παρουσίασαν τα προγράμματα σπουδών καθώς και τις νέες θεωρητικές προσεγγίσεις στο πεδίο της πολιτισμικής τεχνολογίας. Βλ. Περισσότερα εδώ


Από τις 7 – 11 Ιουνίου 2015, η Διευθύντρια του Ε.Μ.Ε. συμμετείχε σε συνάντηση του IHRA στη Βουδαπέστη. Συμμετείχε στην Ομάδα Εργασίας Μουσείων και Μνημείων.


Τετάρτη 20 Μαΐου 2015: Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος σε συνεργασία με το MEGARON PLUS διοργάνωσαν συζήτηση με θέμα: «Ολοκαύτωμα και Εκπαίδευση». Τρεις επιστήμονες διεθνούς κύρους συμμετείχαν στη συζήτηση, οι καθηγητές Dr. Paul Salmons, Διευθυντής Προγράμματος του Κέντρου για τη Διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στο University College London-UCL, ο Dr Thomas Lutz , Διευθυντής του Τμήματος Μουσείων Μνήμης, Topography of Terror Foundation του Βερολίνου και η Δρ Βασιλική Σακκά, Ιστορικός-Εκπαιδευτικός, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων, διερεύνησαν την πορεία και τη σημερινή πραγματικότητα της εκπαίδευσης για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Στις εισηγήσεις τους αναφέρθηκαν ειδικότερα στην αξία και τη σημασία της εκπαίδευσης για την ενίσχυση της δημοκρατικής διαδικασίας και της κοινωνικής συνείδησης και για την καταπολέμηση βίαιων ρατσιστικών και αντισημιτικών φαινομένων, που βρίσκονται και πάλι σε έξαρση. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρναρά.


Τρίτη 3 Μαρτίου 2015: Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος σε συνεργασία με το MEGARON PLUS διοργάνωσαν συζήτηση με θέμα: “Ολοκαύτωμα και Μνήμη”. Οι ομιλητές Annette Wieviorka, Ιστορικός, Ομότιμη Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, Mark Weitzman, Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας, Simon Wiesenthal Center Πρόεδρος της Επιτροπής για την Άρνηση του Ολοκαυτώματος και τον Αντισημιτισμό, International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) και Οντέτ Βαρών-Βασάρ, Ιστορικός, Καθηγήτρια στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο εξέτασαν το φαινόμενο του Ολοκαυτώματος στην Ευρώπη και την Ελλάδα, τη γέννησή του μέσα από το υπόβαθρο του Αντισημιτισμού και τη σημερινή κατάσταση, και το ζήτημα της ωρίμανσης της μνήμης και των πολιτικών μνημόνευσης παλαιότερα και σήμερα. Τη συζήτηση συντόνισε ο Σταύρος Ζουμπουλάκης Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.


 

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015: Στα πλαίσια της διεξαγωγής του 14ου Σεμιναρίου του Ε.Μ.Ε. “Διδάσκοντας για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα”, παρουσιάστηκε επισήμως στο κοινό η έκδοση των Απομνημονευμάτων της ΛίζαςΠίνχας. Την νέα έκδοση του Ε.Μ.Ε. παρουσίασαν  η Οντέτ Βαρών – Βασάρ Ιστορικός, η Αριέλλα Ασέρ Ψυχαναλύτρια και ο Σάββας Μιχαήλ Συγγραφέας.


Κυριακές 18 Ιανουαρίου, 15/2, 15/3, 19/4, & 17/5 2015: το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος διοργάνωσε για τέταρτη ακαδημαϊκή χρονιά (Οκτώβριος 2014 – Μάιος 2015), στο πλαίσιο των μουσειακών του δράσεων, σεμινάριο υπό τη διεύθυνση της ιστορικού Οντέτ Βαρών – Βασάρ, υπό τον τίτλο «Η γενοκτονία των Εβραίων και η μνήμη της». Στόχος του σεμιναρίου ήταν η εμβάθυνση και συζήτηση με τη συγγραφέα γύρω από τις θεματικές που θίγει το νέο βιβλίο της «Η ανάδυση μιας δύσκολης μνήμης. Κείμενα για τη γενοκτονία των Εβραίων».