Την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014, η μουσειοπαιδαγωγός του Ε.Μ.Ε. κ. Οριέττα Τρέβεζα, συμμετείχε στην 16ηΕνημερωτική Συνάντηση Εκπαίδευση και Νεοελληνική Πολιτιστική Κληρονομιά, που οργάνωσε το Ελληνικό Τμήμα του ICOM και παρουσίασε εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου.
Από την 1 έως τις 5 Δεκεμβρίου 2014, η Διευθύντρια του Ε.Μ.Ε. συμμετείχε στη δεύτερη ετήσια Διεθνή Διάσκεψη του IHRA στο Manchester, όπου προέδρευσε στις εργασίες της Ομάδας Εργασίας Μουσείων και Μνημείων (Museums and Memorials Working Group).
Στις 15 – 19 Νοεμβρίου 2014 η Διευθύντρια του Ε.Μ.Ε. συμμετείχε στην ετήσια συνάντηση των Ευρωπαϊκών Εβραϊκών Μουσείων, την οποία φιλοξένησε το καινούργιο Polin Museum στη Βαρσοβία στην Πολωνία.
30 Οκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου 2014, η διευθύντρια του Ε.Μ.Ε. συμμετείχε σε εκδήλωση μνήμης για τους Έλληνες Εβραίους στο Κέντρο Γενοκτονιών και Ολοκαυτώματος του Κέιπ Τάουν και σε εργαστήριο για το προσωπικό του Κέντρου και του Εβραϊκού Μουσείου Κέιπ Τάουν.
Στις 29 και 30 Μαΐου 2014 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Διεθνές Ιστορικό Συνέδριο με τίτλο «Αντίσταση και Εβραίοι στην Ευρώπη 1939-1945 / Resistance and the Jews in Europe 1939-1945». Το συνέδριο οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, με την ευγενική χορηγία και υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα. Στο Συνέδριο συμμετείχαν ως ομιλητές 13 ιστορικοί από έξι χώρες –Ελλάδα, Ισραήλ, Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ–, οι οποίοι κάλυψαν ένα ευρύ πεδίο θεματικών γύρω από τη συμμετοχή των Εβραίων στην Αντίσταση κατά των Ναζί την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε διάφορες χώρες, από την Ελλάδα και την Γαλλία μέχρι την Αλγερία και την Λευκορωσία. Το θέμα της Αντίστασης των Εβραίων παρουσιάστηκε στις ιστορικές του διαστάσεις και συζητήθηκαν καίρια ζητήματα κινήτρων και ιδεολογίας, αλληλεγγύης και αποκλεισμού, παθητικής και ενεργητικής δράσης. Το υψηλό επίπεδο των ανακοινώσεων και οι συζητήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο κάθε συνεδρίας κάλυψαν απόλυτα τους στόχους οι οποίοι είχαν τεθεί από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος σχετικά με το Συνέδριο: την εμβάθυνση στο θέμα της Αντίστασης, όπως αναδεικνύεται μέσα από ατομικά και συλλογικά παραδείγματα, αλλά και τη συνάντηση επιστημονικών πορισμάτων από διάφορες χώρες της Ευρώπης με πρόθεση να προκύψει μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών. Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτισαν ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Schoof, ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας, κ. Kittmer, ο πρέσβης του Ισραήλ, κ. Arieh Mekel και ο πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, κ. Μάκης Μάτσας. Φιλοξενήθηκε στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και τις εργασίες του παρακολούθησαν συνολικά 116 άτομα.