Συμμετοχές 2012

  • Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών συνάντηση εμπειρογνωμόνων και ειδικών της περιόδου του Ολοκαυτώματος, καθώς και εκπρόσωπων ελληνικών αρχείων και μουσείων, με στόχο τη διερεύνηση  όλων των σχετικών με το Ολοκαύτωμα συλλογών,  που φιλοξενούνται σε κρατικά αρχεία, σε μουσεία, αλλά και σε ιδιωτικούς φορείς σε όλη τη χώρα. Οι πηγές καλύπτουν τόσο την περίοδο του πολέμου όσο και τη μεταπολεμική περίοδο και περιλαμβάνουν όχι μόνο κρατικά έγγραφα και αναφορές, αλλά και ιδιωτικές συλλογές από θύματα και εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδος.
    Στη συνάντηση του ΕΗRI συμμετείχαν εκ μέρους του Ε.Μ.Ε. η Δ/ντρια του Μουσείου κα Ζανέτ Μπαττίνου, η οποία παρουσίασε τα σχετικά με το Ολοκαύτωμα εκθέματα του Μουσείου, τις σχετικές επιμέρους κατηγορίες αντικειμένων της Συλλογής, καθώς και τα αρχεία Ολοκαυτώματος, που έχει στην κατοχή του το μουσείο. Στη συνέχεια, η κα Μπαττίνου έκανε μία σύντομη παρουσίαση των τρόπων με τους οποίων το Ε.Μ.Ε. χρησιμοποιεί το παραπάνω υλικό για να δημιουργηθούν εκθέσεις και εκπαιδευτικές δράσεις υπηρετώντας με αυτόν τον τρόπο την κοινωνική αποστολή του Μουσείου. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις εκθέσεις σχετικά με το Ολοκαύτωμα (περιοδικές, περιοδεύουσες και τέχνης), στα εκπαιδευτικά προγράμματα για το Ολοκαύτωμα και τις εκπαιδευτικές εκδόσεις του Μουσείου. Στη συνέχεια, η κα Λουδάρου Αναστασία, Υποψ. Διδ. του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και υπεύθυνη του προγράμματος ψηφιοποίησης Judaica Europeana για το Ε.Μ.Ε. παρουσίασε ένα σύντομο ιστορικό και τους στόχους του ευρωπαϊκού προγράμματος, το οποίο συντέλεσε στην ψηφιοποίηση περίπου 26.000 αντικειμένων της Συλλογής του Ε.Μ.Ε. εκ των οποίων 2.000 αντικείμενα ανήκουν στη Συλλογή του Ολοκαυτώματος. Παράλληλα, μέσα από μια σειρά διαφανειών παρουσιάστηκαν η ψηφιακή πλατφόρμα της Europeana και άλλα σχετικά ψηφιακά εργαλεία, όπου οι επισκέπτες μπορούν να αναζητήσουν τα συγκεκριμένα αντικείμενα. Τέλος, παρουσιάστηκαν στους συμμετέχοντες της συνάντησης οι προσβάσιμες μέσω της διαδικτυακής του ιστοσελίδας ψηφιακές εκθέσεις του Ε.Μ.Ε., οι οποίες δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος Judaica Europeana.


Την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών διοργάνωσε την ημερίδα, υπό τον τίτλο “Never, ever, be a bystander”, στο Αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του ΥΠΕΞ. Στόχος της ημερίδας ήταν η ανάδειξη των πρωτοβουλιών των ελληνικών κυβερνήσεων, πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τη μνήμη και την εκπαίδευση του Ολοκαυτώματος στη χώρα μας. Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξαν με τους εναρκτήριους χαιρετισμούς τους ο Πρέσβης κος Βασίλης Κασκαρέλης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κος Γεώργιος Καλαντζής και ο Βέλγος Πρόεδρος του International Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research (ΙΤF) κος Jan Deboutte.

Η κα Φωτεινή Τομαή – Κωνσταντοπούλου, Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο ΙΤF και Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Υλοποίηση της Ελληνικής Έκθεσης στο Άουσβιτς, αναφέρθηκε στην ελληνική νομολογία και τα επιμέρους μέτρα, που έλαβε η Ελληνική Πολιτεία, σχετικά με τη διατήρηση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος, ενώ αναφέρθηκε σε δεύτερη συνεδρία στο ιστορικό πλαίσιο της υλοποίησης της ελληνικής μόνιμης έκθεσης στο Κρατικό Μουσείο του Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία.

Η κα Ζανέτ Μπαττίνου, Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος και μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο ΙTF, μετά από μια σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας του Ε.Μ.Ε. αναφέρθηκε στα εκπαιδευτικά προγράμματα, στις εκθέσεις, αλλά και τις επιστημονικές δράσεις του Μουσείου, που σχετίζονται με τη μνήμη και κυρίως με την εκπαίδευση του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις περιοδικές και περιοδεύουσες εκθέσεις με θέμα το Ολοκαύτωμα, που έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από το Ε.Μ.Ε. καθώς και στην διεξαγωγή του ετήσιου σεμιναρίου του Ε.Μ.Ε για εκπαιδευτικούς όλων των σχολικών βαθμίδων, με τίτλο «Διδάσκοντας για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα». Σε επόμενη συνεδρία, η κα Μπαττίνου, με συνοδεία προβολής εικόνων αναφέρθηκε στην υπό σχεδιασμό Εθνική Έκθεση στο Άουσβιτς, περιγράφοντας τους γενικούς ιστορικούς και αρχιτεκτονικούς της άξονες, ενώ τέλος οι συμμετέχοντες στην ημερίδα είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν σε τρισδιάστατη προβολή την προαπεικόνιση της έκθεσης.

Τέλος, ο κος Yiftach Meiri, υπεύθυνος για το Ευρωπαϊκό τμήμα της Διεθνούς Σχολής για την Εκπαίδευση του Ολοκαυτώματος στο Γιάντ Βασσέμ, αναφέρθηκε με συνοπτικό και παραστατικό τρόπο στη σημασία της διδασκαλίας του Ολοκαυτώματος και τη σύνδεσή της διδασκαλίας με βασικές αρχές των ανθρώπινων αξιών και δικαιωμάτων, ενώ μίλησε και για την επιμόρφωση Ελλήνων εκπαιδευτικών στο Γιάντ Βασσέμ, μία συνεργασία του Ιδρύματος με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, οργανώθηκαν από το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος δύο εκθέσεις, «Κρυμμένα παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής» και το «Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, 1941-1944» οι οποίες εγκαινιάστηκαν στο χώρο του φουαγιέ από τον Υφυπουργό του ΥΠΕΞ κο. Δ. Κούρκουλα και στις οποίες οι σύνεδροι της ημερίδας είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.

Τη συζήτηση που ακολούθησε μετά το πέρας της ημερίδας συντόνισε η κα Φ. Τομαή – Κωνσταντοπούλου, ενώ προβλήθηκε και η συγκινητική ταινία παραγωγής του ΥΠΕΞ, με τίτλο «Η Ελληνική Εξέγερση», 7η Οκτωβρίου 1944.


  • Στις 2 Ιουλίου 2012, η διευθύντρια του Μουσείου συμμετείχε στο σεμινάριο/εκδήλωση μνήμης του Ραούλ Βάλλενμπεργκ, που οργάνωσε η Ουγγρική Πρεσβεία σε στενή συνεργασία με τις πρεσβείες του Ισραήλ και της Σουηδίας, με τη συμμετοχή αναγνωρισμένων ερευνητών καθώς και ομιλητών από το Ισραήλ, την Ουγγαρία, τη Σουηδία και την Ελλάδα. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση του Ραούλ Βάλλενμπεργκ, του γενναίου Σουηδού διπλωμάτη που έσωσε τη ζωή δεκάδων χιλιάδων Εβραίων στην Ουγγαρία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.Η Ουγγαρία, η Σουηδία και το Ισραήλ τιμούν την μνήμη του μαρτυρικού Σουηδού διπλωμάτη. Οι κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Ουγγαρίας ανακήρυξαν το 2012 Έτος Βάλλενμπεργκ με το σύνθημα: «Άνθρωπος μέσα στην απανθρωπιά». Στο Ισραήλ, ο Βάλλενμπεργκ έχει αναγνωριστεί από το Yad Vashem, το παγκόσμιο κέντρο για την τεκμηρίωση, την έρευνα, την εκπαίδευση και την μνήμη του Ολοκαυτώματος, ως ένας από τους “Δικαίους των Εθνών», που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους. Ο Ραούλ Βάλλενμπεργκ απέκτησε τιμητικά την Ισραηλινή υπηκοότητα το 1986 και έγινε επίτιμος πολίτης της Βουδαπέστης το 2003. Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την ομιλία (στα αγγλικά) της κ. Ζανέτ Μπαττίνου.


Στις 26-28 Φεβρουαρίου η υπεύθυνη του προγράμματος Judaica Europeana, συμμετείχε στην τελυταία συνάντηση των εταίρων για το πανηγυρικό κλείσιμο του εν λόγω προγράμματος, στη Ρώμη.