Συμμετοχές 2009

  • Στις 11-12 Δεκεμβρίου το Ε.Μ.Ε. συμμετείχε στη 13η ενημερωτική συνάντηση με θέμα «Εκπαίδευση και Νεοελληνική Πολιτιστική Κληρονομιά», που διοργάνωσε το Ελληνικό Τμήμα του ICOM. Κεντρικός θεματικός πυρήνας της συνάντησης ήταν τα μουσεία και η σχέση τους με το ενήλικο κοινό. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκαν ομιλίες για τις στοχευμένες εκπαιδευτικές δράσεις των μουσείων και τον ρόλο τους στη διά βίου μάθηση.
  • Ετήσια Συνάντηση του Association of European Jewish MuseumsΑθήνα, 21-24 Νοεμβρίου 2009
    Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, μόνιμο μέλος του Association of European Jewish Museums (AEJM), φιλοξένησε για πρώτη φορά στην Αθήνα την ετήσια συνάντηση του Συνδέσμου των Ευρωπαϊκών Εβραϊκών Μουσείων, κατά το χρονικό διάστημα 21-24 Νοεμβρίου 2009. Τις εργασίες του τετραήμερου συνεδρίου παρακολούθησαν 54 σύνεδροι, διευθυντές, επιμελητές και εκπρόσωποι 34 εβραϊκών μουσείων και οργανισμών, από 19 χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης του AEJM, πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις και συζητήσεις πάνω σε θέματα που άπτονται του μουσειακού στρατηγικού σχεδιασμού και διαχείρισης, καθώς και παρουσιάσεις νέων εκθέσεων, ερευνητικών προγραμμάτων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που οργανώνουν τα διάφορα μουσεία. Την πρώτη ημέρα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τους χώρους του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος και να γνωρίσουν τη μόνιμη και περιοδική έκθεσή του, με τη μορφή οργανωμένης ξενάγησης από τη διευθύντρια του Ε.Μ.Ε. κ. Μπαττίνου. Η επαφή των συνέδρων με τους θησαυρούς της ελληνοεβραϊκής ιστορίας και παράδοσης έδωσε την αφορμή να συζητηθούν κατά τις επόμενες ημέρες, με τη μορφή εργαστηρίων, ζητήματα όπως η διαχείριση της συλλογής, ο σχεδιασμός των περιοδικών εκθέσεων, η προληπτική συντήρηση, οι εκπαιδευτικές δράσεις, καθώς επίσης και ερευνητικά προγράμματα που υλοποιούνται από το Ε.Μ.Ε., όπως το corpus των εβραϊκών επιγραφών. Το Μουσείο, ως μέρος της διοργάνωσης, σχεδίασε ξενάγηση σε μνημεία και τόπους εβραϊκού ενδιαφέροντος στην Αθήνα. Η ξενάγηση συνεχίστηκε στη Χαλκίδα, με επίσκεψη στο Κάστρο του Καράμπαμπα, όπου φυλάσσονται τρεις από τις σημαντικότερες εβραϊκές επιγραφές, και έπειτα στο εβραϊκό νεκροταφείο και στη συναγωγή της πόλης, ενώ το πρόγραμμα περιελάμβανε και γεύμα, το οποίο παρέθεσε η Ι.Κ. Χαλκίδας. Η δεύτερη ημέρα ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση των συνέδρων στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και ακολούθησε παραδοσιακό δείπνο, το οποίο προσέφερε η Ι.Κ. Αθηνών. Την τρίτη ημέρα του συνεδρίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Μπενάκη από την κ. Λίλα ντε Τσάβες, ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε με δεξίωση προς τιμή των συνέδρων, μια ευγενική χορηγία του Κ.Ι.Σ. Οι διαδρομές και τα γεύματα έδωσαν, όπως είθισται, ευκαιρίες για νέες γνωριμίες, ανταλλαγές, συνεργασίες και συζητήσεις. Η ετήσια συνάντηση των εκπροσώπων του AEJM ολοκληρώθηκε με επιτυχία έπειτα από τέσσερις συνολικά ημέρες εργασιών πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος των ευρωπαϊκών εβραϊκών μουσείων.
  • 21-23 Ιουνίου, το Ε.Μ.Ε. συμμετείχε –ως μέλος της ελληνικής αποστολής– στην ετήσια συνάντηση του οργανισμού International Task Force for Holocaust Education, Remembrance and Research στο Όσλο της Νορβηγίας.