Συμμετοχές 2000

2000

  • Μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Εξωτερικών, το Ε.Μ.Ε. συμμετείχε στην ελληνική αποστολή που έλαβε μέρος στη διεθνή διοργάνωση «Holocaust Forum on Nazi Era Looted Cultural Assets» (Διάσκεψη Ολοκαυτώματος για τη Λεηλατηθείσα από τους Ναζί Πολιτισμική Κληρονομιά), τον Οκτώβριο στο Vilnius της Λιθουανίας. Το Ε.Μ.Ε. ανέλαβε τη δημιουργία της αφίσας της επίσημης ελληνικής αντιπροσωπείας καθώς και την οργάνωση του περιπτέρου, με συνοπτική έκθεση από το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου και πληροφοριακό έντυπο υλικό γύρω από το θέμα της Διάσκεψης και το έργο του Εβραϊκού Μουσείου.
  • Το Ε.Μ.Ε. έλαβε μέρος στην Γενική Διάσκεψη του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Εβραϊκών Μουσείων που οργανώθηκε από το Εβραϊκό Μουσείο της Πράγας το Μάρτιο. Συζητήθηκαν θέματα του συνδέσμου, ενώ το Ε.Μ.Ε. παρουσίασε διαφάνειες από το νέο κτίριο και τον εκθεσιακό του χώρο. Στις εκλογές για το νέο πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, εξελέγη και το Ε.Μ.Ε.
  • Το Μουσείο συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο που οργάνωσε η Εβραϊκή Κοινότητα Θεσσαλονίκης στις 16 και 17 Απριλίου  με θέμα: «Judeo-Espaniol. Μια γλώσσα σε αναζήτηση του λαού της». Λίγες μέρες αργότερα μια ομάδα από τους συνέδρους επισκέφτηκαν το Ε.Μ.Ε συνοδευόμενοι από την κ. Ρένα Μόλχο και ξεναγήθηκαν στους χώρους της έκθεσης.
  • Το Ε.Μ.Ε. έλαβε μέρος στο πρώτο Συνέδριο για τη Μνήμη, Έρευνα και Εκπαίδευση του Ολοκαυτώματος, το οποίο πραγματοποιήθηκε μεταξύ 24-28 Ιανουαρίου στη Στοκχόλμη της Σουηδίας και κατά το οποίο δημιουργήθηκε ο οργανισμός International Task Force for Holocaust Education, Remembrance and Research.