Σημαντικοί επισκέπτες 2015

Στις 19 Οκτωβρίου 2015 επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Ε.Μ.Ε. τα μέλη από όλο τον κόσμο του Jewish Heritage. 


Στις 16 Οκτωβρίου 2015 επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Ε.Μ.Ε. από την Διευθύντρια, οι Φίλοι της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ισραήλ.


Στις 15 Οκτωβρίου 2015 επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Ε.Μ.Ε. από την Διευθύντρια, οι συμμετέχοντες στο Workshop του ΕΗRI, με τον τίτλο: EHRI-WP9 Methodology and Workflow.


Στις 14 Οκτωβρίου 2015 επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στο Ε.Μ.Ε. από την Διευθύντρια, ο Mr. Daniel Von Aarburg, σκηνοθέτης του ντοκυμαντέρ «Carl Lutz – The Forgotten Hero». 


Στις 12 Νοεμβρίου 2015, επισκέφτηκαν το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος Αρχιραβίνοι και Ραβίνοι χωρών της Ευρώπης στα πλαίσια του Συνεδρίου των Ευρωπαίων Ραβίνων που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 10-11 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Τους Ραβίνους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Ε.Μ.Ε. κ. Μ. Μάτσας ενώ την ξενάγησή τους ανέλαβε η διευθύντρια του Μουσείου κ. Ζ. Μπαττίνου.


Στις 5 Ιουλίου 2015 επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Ε.Μ.Ε. με την συνοδεία της Marcia Ikonomopoulos, μέλη του Association of Friends of the Greek Jewry from United States.


Στις 27 Μαΐου 2015, επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Ε.Μ.Ε εκπρόσωποι της United Jewish Federation of New York.


Στις 22 Μαΐου 2015, το Ε.Μ.Ε. φιλοξένησε την εκδήλωση Solidarity Sabbath, πρωτοβουλία του Ιδρύματος Lantos για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που οργάνωσε η Πρεσβεία της Ουγγαρίας στην Αθήνα, εγκαινιάζοντας έτσι  την πρόσφατη ανάληψη από τη χώρα, της προεδρίας του οργανισμού International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA). Εκπρόσωποι και στελέχη πολλών πρεσβειών παρευρέθηκαν στην ξενάγηση στη μόνιμη και στις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου, με ταυτόχρονη αναφορά σε προγράμματα, συνεργασίες και έρευνες.


Στις 20 Μαΐου 2015 επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Ε.Μ.Ε οι καθηγητές Dr Paul Salmons  (Διευθυντής Προγράμματος του Κέντρου για τη Διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στο University College London-UCL), και Dr Thomas Lutz (Διευθυντής του Τμήματος Μουσείων Μνήμης, Topography of Terror Foundation του Βερολίνου), ομιλητές στη συζήτηση με τίτλο «Ολοκαύτωμα και Εκπαίδευση» που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 


Στις 20 Μαρτίου 2015 επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στο Ε.Μ.Ε. ο Πρέσβης της Ελβετίας, P. Stalder.


Στις 4 Μαρτίου 2015 επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στο Ε.Μ.Ε., η ιστορικός Catherine Fleming. 


Στις 3 Μαρτίου 2015 επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στο Ε.Μ.Ε., ο κ. Mark Weitzman, Διευθυντής Διεθνών Προγραμμάτων, Simon Wiesenthal Center Πρόεδρος της Επιτροπής για την Άρνηση του Ολοκαυτώματος και τον Αντισημιτισμό, στο International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA).


Στις 13 Ιανουαρίου 2015, επισκέφτηκε το Μουσείο ο Γενικός Γραμματέας Τύπου κ. Γιώργος Καραγιάννης. Τον κ. Καραγιάννη, υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του Ε.Μ.Ε. κ. Σαμουήλ Μάτσας και η διευθύντρια κ. Ζανέτ Μπαττίνου. Μετά το τέλος της ξενάγησης, τόσο στην μόνιμη έκθεση όσο και στην περιοδική, ο κ. Καραγιάννης συνομίλησε με τον κ. Μάτσα και την κ. Μπαττίνου και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την πρόταση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για την παρουσίαση της περιοδεύουσας μορφής της περιοδικής έκθεσης του Ε.Μ.Ε. “Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση” στην Ουάσινγκτον, με τη φροντίδα του Ελληνικού Προξενείου εκεί. Η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης θα αποτελέσει συνέχεια της προηγούμενης επιτυχημένης συνεργασίας του Εβραϊκού Μουσείου και του Υπουργείου Τύπου. Η έκθεση «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων: Καταδιωκόμενοι και Σωτήρες», η πρώτη μεγάλη διεθνής περιοδεύουσα έκθεση του ΕΜΕ για το Ολοκαύτωμα, δημιουργήθηκε μετά από πρόσκληση και με χρηματοδότηση του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε. το 2000 και εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά στο Στρασβούργο, Πόλη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Φεβρουάριο 2001 στο Mέγαρο του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποσπώντας θερμές κριτικές. Μετέπειτα παρουσιάστηκε σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές και ελληνικές πόλεις.


Στις 13 Ιανουαρίου 2015, επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο ΕΜΕ μέλη του προσωπικού της αεροπορικής εταιρίας EL-AL.