Σεμινάριο στο Yad Vashem – 2015

Από τις 3 μέχρι τις 10 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε σεμινάριο εκπαιδευτικών στο Yad Vashem, σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, με θέμα την διδασκαλία για το Ολοκαύτωμα στα ελληνικά σχολεία.

Εκπαιδευτικοί απ’ όλη την Ελλάδα, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο Ισραήλ και να παρακολουθήσουν τις διαλέξεις ομιλητών με μεγάλη εμπειρία και κατάρτιση πάνω στο θέμα της διδασκαλίας της Σσοά. Κατά τη γνωριμία τους με τον κ. Yiftach Meiri, υπεύθυνο του προγράμματος επιμόρφωσης των Ελλήνων εκπαιδευτικών, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να ξεναγηθούν στους εσωτερικούς χώρους του Μουσείου του YadVashemαλλά και στα σημαντικότερα μνημεία του εξωτερικού του χώρου.

Μέσω των ιστορικών εισηγήσεών του και των εργαστηρίων δυναμικής ομάδων, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με νέες και χρήσιμες πηγές μάθησης καθώς και με σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας του Ολοκαυτώματος, ενώ παράλληλα αναγνώρισαν τη σημαντικότητα της βιωματικής εκπαίδευσης (ομάδες εργασίας σε ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, προβολή ταινιών – ντοκιμαντέρ, προσωπικές μαρτυρίες επιζησάντων, αποφθέγματα – αναλύσεις κειμένων μαρτυριών και ντοκουμέντων). Η επίσκεψη δε, στο Learning Center του Ιδρύματος, αποτέλεσε μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία λόγω κυρίως της ιδιαίτερα προηγμένης τεχνολογικά και ευέλικτης παροχής γνώσης, μέσω βιντεοσκοπημένων ολιγόλεπτων ομιλιών ιστορικών, διανοουμένων, καλλιτεχνών, κληρικών και επιζησάντων.

Σημαντική και μοναδική εμπειρία για όλους ήταν η γνωριμία με τον κ. Μωσέ Αελιών επιζώντα του Ολοκαυτώματος, καθώς και οι προβολές ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες Ελλήνων επιζησάντων και των οικογενειών τους (πρώτης και δεύτερης γενιάς), που έδωσαν στους συμμετέχοντες μια ολοκληρωμένη εικόνα, αλλά και χρήσιμα εκπαιδευτικά εργαλεία για τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος μέσα στην τάξη.