Σεμινάριο στο Yad Vashem – 2012

Από τις 29 Ιουνίου μέχρι τις 6 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε, για τέταρτη χρονιά, σεμινάριο εκπαιδευτικών στο Yad Vashem, σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, με θέμα την διδασκαλία για το Ολοκαύτωμα στα ελληνικά σχολεία.

25 εκπαιδευτικοί απ’ όλη την Ελλάδα, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο Ισραήλ και να παρακολουθήσουν τις διαλέξεις ομιλητών με μεγάλη εμπειρία στο θέμα και ταλέντο στη μεταλαμπάδευση των γνώσεών τους. Η προσέγγιση του θέματος συμπεριλάμβανε παιδαγωγικές μεθόδους και τρόπους εισαγωγής σε αυτό, ανάλογα με την ηλικία του μαθητή, εργαστήρια και παρουσιάσεις σχετικού εκπαιδευτικού υλικού. Επίσης σημαντική εμπειρία για όλους ήταν η γνωριμία με την κ. Άρτεμις Μερόν, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, καθώς και οι προβολές ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες Ελλήνων επιζησάντων και των οικογενειών τους (πρώτης και δεύτερης γενιάς), που έδωσαν στους συμμετέχοντες μια ολοκληρωμένη εικόνα.

Πέρα από τις παρουσιάσεις στην «τάξη», οι εκπαιδευτικοί βίωσαν και την εμπειρία της γνωριμίας και της ξενάγησης στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος. Με ξεναγό, τον αξιόλογο και ιδιαίτερα χαρισματικό κ. Yiftach Meiri, μάθανε λίγες από τις χιλιάδες ιστορίες ανθρώπων που κυνηγήθηκαν, επέζησαν ή χάθηκαν, περιηγήθηκαν στους εξωτερικούς χώρους του Yad Vashem, ενώ είχαν δυνατότητα πρόσβασης και στα αρχεία του.

Με την λήξη του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, ενώ η κ. Τρέβεζα, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΕΜΕ, παρότρυνε τους εκπαιδευτικούς να απευθυνθούν στο Μουσείο για παροχή επιπλέον εκπαιδευτικού υλικού, μουσειοσκευών και προγραμμάτων, κατάλληλων για άμεση χρήση στην τάξη.

Προσωπικές εντυπώσεις συμμετοχόντων εκπαιδευτικών  (στα αγγλικά)