με αφορμή την
Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος
(27 Ιανουαρίου)

η πολυβραβευμένη ταινία ντοκιμαντέρ
του Βασίλη Λουλέ

Φιλιά εις τα παιδιά

προβάλλεται και πάλι

στην ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
(Ιερά Οδός 48, Γκάζι – Κεραμεικός)

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015, ώρα 20:00
(μια μόνο προβολή)

Διάρκεια ταινίας: 115 λεπτά

Μετά την προβολή
θα γίνει συζήτηση με τον σκηνοθέτη

Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής.
Η παιδική ηλικία ήταν ο Παράδεισός τους.
Ακόμα κι αν την έζησαν κρυμμένα στην αγκαλιά των ξένων,
ακόμα κι αν την έχασαν στη σκιά του Ολοκαυτώματος.

Το Φιλιά εις τα παιδιά δεν είναι μια ακόμα ταινία για το Ολοκαύτωμα,
είναι μια ταινία για την παιδική ηλικία στη σκιά του Ολοκαυτώματος.

Μικρές προσωπικές ιστορίες στη δίνη της Ιστορίας.

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά
και στο Άουσβιτς της Πολωνίας.

Προβλήθηκε επί πολλές εβδομάδες σε κινηματογράφους
της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης,
σε ειδικές προβολές σε άλλες πόλεις, σε πολλά σχολεία,
τιμήθηκε με 8 βραβεία σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ
και είχε πολλές δημοσιεύσεις και κριτικές.

Η ταινία προβάλλεται τώρα σε Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας
και συνεχίζει την διεθνή της πορεία στις ΗΠΑ, Ευρώπη, Αυστραλία.

Στις 27 Ιανουαρίου 2014 προβλήθηκε στο Παρίσι σε εκδήλωση
της UNESCOμε αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Προβλήθηκε το φθινόπωρο του 2014 σε 11 Πανεπιστήμια
των ΗΠΑ και του ΚΑΝΑΔΑ. Ανάμεσάτουςκαιτα:
COLUMBIA, HARVARD, YALE, STANFORD, Mc GILL, SIMON FRASER.
Η περιοδεία περιελάμβανε προβολές και συζητήσεις του σκηνοθέτη
με το κοινό, διήρκεσε ένα μήνα και είχε πολύ μεγάλη επιτυχία.
Έγινε με την χρηματοδότηση του Onassis Foundation (USA).
http://www.onassisusa.org/specialevents.php?m=4&h=4

Σύνοψη ταινίας

Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής που σώθηκαν από το θάνατο χάρις σε οικογένειες Χριστιανών, πέντε ‘‘κρυμμένα παιδιά’’ που έζησαν μέσα στην απόλυτη σιωπή, αφηγούνται τις ιστορίες τους. Ιστορίες τρόμου κι αγωνίας αλλά και στιγμές παιδικής ανεμελιάς μέσα στην αγκαλιά των ξένων. Στοργικές φωλιές, κρυφοί παράδεισοι μακριά από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος.
Πέντε παιδιά που μεγάλωσαν απότομα.
Η Ροζίνα, ο Σήφης, η Ευτυχία, η Σέλλυ και ο Μάριος πέρασαν τη ζωή τους κουβαλώντας πάντα μαζί τη μνήμη χιλιάδων παιδιών: εκείνων που δεν πρόλαβαν ποτέ να μεγαλώσουν.
Η ταινία παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα –ένα παιδικό ημερολόγιο, μια σχολική έκθεση, φωτογραφίες και οικογενειακά φιλμάκια–, τεκμήρια μιας ολόκληρης εποχής.

Παράλληλα, σκιαγραφείται η ζωή των Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας πριν τον Πόλεμο και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέσα από κινηματογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες Γερμανών στρατιωτών και παράνομες λήψεις Ελλήνων πατριωτών.

Δείτε το TRAILER
http://youtu.be/qK1ibdvrGbE

8 Βραβεία σε Ελληνικά και Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Greek Film Festival Chicago, USA, 2012
-ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ

“Αγών”-Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας 2012, Αθήνα
-ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής
-ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους 2011
-ΒΡΑΒΕΙΟ της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής για το
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
-ΒΡΑΒΕΙΟ της Κριτικής Επιτροπής των παιδιών για το
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας 2011
-Β’ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
-ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
-ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Μαρτυρίες-Αφήγηση

Ροζίνα Ασσέρ-Πάρδο
Σήφης Βεντούρας
Ευτυχία Νάχμαν-Ναχμία
Σέλλυ Κούνιο-Κοέν
Μάριος Σούσης

Σκηνοθεσία–Σενάριο
Βασίλης Λουλές

Έρευνα

Βασίλης Λουλές
Ρέα Αποστολίδη

με τη συνεργασία 
του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος

Μουσική

Νίκος Κυπουργός

Παραγωγή

MASSIVE PRODUCTIONS
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΛΕΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Ε Ρ Τ

με την ενίσχυση

-ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
-ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
-ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
-AMERICANSEPHARDIFEDERATION
-THE AMERICAN FRIENDS OF THE JEWISH MUSEUM OF GREECE
-TASK FORCE FOR INTERNATIONAL COOPERATIONON
HOLOCAUST EDUCATION, REMEMBRANCE, AND RESEARCH(I.T.F.)

με την ευγενική παραχώρηση Αρχειακού Υλικού

-ΕΒΡΑΪΚΟΜΟΥΣΕΙΟΤΗΣΕΛΛΑΔΟΣ
-UNITEDSTATESHOLOCAUSTMEMORIALMUSEUM
-ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
-ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
-ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
-ΑΡΧΕΙΟ ΦΩΤΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ
-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ
(συλλογή ταινιών του Κώστα Μπαλάφα)

χορηγοί επικοινωνίας

LiFO / protagon.gr / tvxs.gr / amagi radio / ΕΝ ΛΕΥΚΩ 87.7 / ΙΑΝΟΣ /
ΕΡΤ / ΕΤ3 / ΝΕΤ 105.8 / KOSMOS 93.6 / 95.8 fm

Βιογραφικό σημείωμα σκηνοθέτη

Ο Βασίλης Λουλές είναι σκηνοθέτης ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα.

Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Κινηματογράφο στη Σχολή Χατζίκου.

Συνεργάστηκε για χρόνια με την ΕΡΤ ως Συντονιστής στο πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους μικροφίλμ και με το Κινηματογραφικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών στην ταξινόμηση παλαιών κινηματογραφικών επικαίρων.

Οι ταινίες του τιμήθηκαν με βραβεία, έλαβαν μέρος σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού, μεταδόθηκαν από ξένα και ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, συμπεριλήφθηκαν σε ελληνικά και διεθνή αφιερώματα και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό σε σχολές και Πανεπιστήμια.

Τα έργα του πραγματεύονται μικρές, προσωπικές ιστορίες μέσα στη δίνη της Ιστορίας.

Φιλμογραφία (επιλογή)

2014 Θηλειά   ντοκιμαντέρ 12’
2013 Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί   ντοκιμαντέρ 115’
2012 Φιλιά εις τα παιδιά   ντοκιμαντέρ 115’
2012 Στα ορεινά βοσκοτόπια   ντοκιμαντέρ 60’
2005 Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη   ντοκιμαντέρ  29’
2000 Ένας λαμπερός ήλιος   μυθοπλασία  36’
1999 Ελευσίνα, ιστορίες στον απόηχο των μηχανών   ντοκιμαντέρ  30’
1996 Μετέωρα-Πίνδος, οδοιπορικό   ντοκιμαντέρ  93’
1993 Ο Αμερικάνος   μυθοπλασία  39’
1990 Απών   μυθοπλασία  15’
Επισκεφτείτε στο facebook τις σελίδες:

“Vassilis Loules”
http://www.facebook.com/vassilis.loules

“Φιλιά εις τα παιδιά”
http://www.facebook.com/pages/Φιλιά-εις-τα-παιδιά/298619743592734?sk=info

“Φιλιά εις τα παιδιά στη Θεσσαλονίκη”
http://www.facebook.com/pages/Φιλιά-εις-τα-παιδιά-στη-Θεσσαλονίκη/111275145720770

 ένα ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ