Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023
|

  Ρωμανιώτικη τέχνη Εκδήλωση στη μνήμη της Εσθήρ Κοέν

  Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει την Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 19:00, διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Ρωμανιώτικη τέχνη. Εκδήλωση στη μνήμη της Εσθήρ Κοέν».

  Με αδιαμφισβήτητο κέντρο του ρωμανιώτικου εβραϊσμού τα Ιωάννινα και με μακραίωνη ιστορία, οι ελληνόφωνοι Ρωμανιώτες δημιούργησαν τη μοναδική ελληνο-εβραϊκή παράδοση, αφομοιώνοντας στοιχεία του τοπικού λαϊκού πολιτισμού και συνδυάζοντάς τα γόνιμα με τα δικά τους ήθη και έθιμα. Διατήρησαν τη θρησκευτική τους ταυτότητα, όπως φαίνεται από τις συναγωγές που οικοδόμησαν και την επιβίωση της εβραϊκής ως λατρευτικής γλώσσας.

  H εκδήλωση αποτελεί έναν φόρο τιμής στη μνήμη της Γιαννιώτισσας Εσθήρ Κοέν, από τις τελευταίες Ελληνίδες επιζώσες του Ολοκαυτώματος, που έφυγε από τη ζωή την 1η Δεκεμβρίου 2020. Περιλαμβάνει εισηγήσεις και μαρτυρίες για την ιστορική διαδρομή, την καθημερινή ζωή, την τέχνη και τη μουσική των Ρωμανιωτών.

  Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται με τη συμβολή του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Πρόεδρος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, κύριος Κωνσταντίνος Τασούλας.

  Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος της Βουλής: http://foundation.parliament.gr

  Για να παρακολουθήσετε τη διαδικτυακή εκδήλωση, την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021 στις 19:00 πατήστε εδώ.

  Εναλλακτικά, μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση μέσω Web TV.

  Δείτε εδώ το πρόγραμμα της εκδήλωσης. 

  Δείτε το trailer της εκδήλωσης.