«Remember the Holocaust, Act for Democracy», συμμετοχή του ΕΜΕ σε νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα

Το σεμινάριο για τους Έλληνες εκπαιδευτικούς διοργανώθηκε από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος στην Αθήνα από τις 5 έως τις 8 Μαρτίου 2023. Μπορείτε να δείτε τη σχετική αναφορά, στα αγγλικά, εδώ, ενώ παρακάτω θα βρείτε και φωτογραφικό υλικό.

Στόχος του έργου αυτού είναι να εδραιώσει την ευρωπαϊκή ταυτότητα των μαθητών και των εκπαιδευτικών, υποστηρίζοντάς τους να απομακρυνθούν από τις εθνικιστικές ερμηνείες της ιστορίας – οι οποίες εξακολουθούν να είναι διαδεδομένες, παρά τις μικρές βελτιώσεις. Εκπαιδευτικοί από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες θα συμμετάσχουν σε μια διαδικασία με στόχο τη διεύρυνση και την εμβάθυνση της κατανόησης της σύγχρονης ιστορίας στην Ευρώπη, ιδίως του Ολοκαυτώματος. Η διοργάνωση εκδηλώσεων μνήμης είναι ένα σημαντικό μέρος της διατήρησης της μνήμης ζωντανής, αλλά δεν αρκεί. Μπορούμε να επικρατήσουμε ως δημοκρατικές κοινωνίες μόνο αν καταφέρουμε να ενδυναμώσουμε τους νέους ανθρώπους ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες που σκέφτονται κριτικά και αποδομούν την προπαγάνδα και τη χειραγώγηση, ενεργοί πολίτες που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και που κατανοούν ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι πιο σημαντική από οποιαδήποτε ιδεολογία.

Καινοτόμες μεθοδολογίες θα χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν τους εκπαιδευτικούς σε πέντε χώρες να εμπλέξουν τους μαθητές σε ουσιαστικές μαθησιακές διαδικασίες και εκδηλώσεις μνήμης, έτσι ώστε η ιστορία να μη θεωρείται ένα μακρινό πράγμα του παρελθόντος, αλλά ένα σημαντικό μέρος που διαμόρφωσε το παρόν και την ταυτότητά μας. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές θα ενδυναμωθούν ώστε να κατανοήσουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος, ενός μέλλοντος στο οποίο η ιστορία δεν θα είναι πλέον διαστρεβλωμένη, αλλά επιστημονικά μελετημένη και συναισθηματικά αποδεκτή. Στο έργο θα συμμετάσχουν 180 άμεσοι δικαιούχοι – κυρίως εκπαιδευτικοί – και πάνω από 5000 έμμεσοι δικαιούχοι – μαθητές, γονείς και άλλα μέλη των τοπικών κοινοτήτων. Οι κύριες δραστηριότητες του έργου είναι: επιμορφωτικά σεμινάρια στην Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κροατία, επακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα και έργα μνήμης που υλοποιούνται από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς με μαθητές και μέλη της τοπικής κοινότητας και ένα διεθνές συνέδριο με εκπαιδευτικούς, οργανώσεις και ιδρύματα από 10 ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Κροατία.

Οι εταίροι του έργου είναι οι ακόλουθοι:

– Big Picture, Πολωνία (συντονιστής),
– Διαπολιτισμικό Ινστιτούτο Τιμισοάρα, Ρουμανία,
– Ίδρυμα CDEC, Ιταλία,
– Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας,
– Documenta, Κροατία.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το TOLI – The Olga Lengyel Institute for Holocaust Studies and Human Rights.