Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

e-payments

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023
|

  ΡΕΙΝΑ ΣΙΑΚΚΗ

  Η είσοδος των Γερμανών στη Θεσσαλονίκη το 1941 έμελλε να αλλάξει οριστικά τη ζωή όλων των Εβραίων της πόλης. Μέσα στην Κατοχή το 1942, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη η Ρέινα. Ο πατέρας της Αλβέρτος Σιακκή, κατάφερε να ξεφύγει από το γερμανικό διωγμό, καταφεύγοντας στους αντάρτες στα βουνά. Η μητέρα της η Έντα ντε Μποττόν δε πρόλαβε όμως να χρησιμοποιήσει την ισπανική της υπηκοότητα και κλείστηκε στο γκέττο. Με την ξαφνική και βίαιη ανατροπή του κόσμου της, η Έντα παραζαλισμένη και με το μωρό στην αγκαλιά δεν ήταν σε θέση να πάρει πρωτοβουλία. Η μικρή Ρέινα βρήκε σωτηρία από μια καλή φίλη της μητέρας της, τη Λιλιάνε Φερνάντες, που πρότεινε τη μοναδική, όσο και οδυνηρή λύση, έχοντας η ίδια έγκαιρα χρησιμοποιήσει την Ιταλική της υπηκοότητα για να εξαιρεθεί από το εγκλεισμό, η Λιλιάνα πήρε τη μικρή από το γκέττο και την παρέδωσε στο Μοναστήρι του Καλαμαρί, όπου θα τη φρόντιζαν οι Γαλλίδες καλόγριες. Ένα κέρας κομμένο στα δύο, θα χρησίμευε για τη μελλοντική αναγνώριση μάνας και κόρης. Η αδελφή Ζοζέφ έγινε η στοργική θετή της μητέρα.

  Η ηγουμένη όμως δεν ένιωθε ασφαλής: αν οι Γερμανοί έκαναν έφοδο στο Μοναστήρι πως θα δικαιολογούσαν την παρουσία της μικρής; Η Λίνα και ο Μάριος Τσίτεριτς, Ιταλικής καταγωγής, που έμεναν απέναντι από το Μοναστήρι, είχαν ήδη ένα δεκατριάχρονο αγόρι, το Βιττόριο. Δέχτηκαν να ενσωματώσουν το κοριτσάκι στην οικογένεια τους, με το όνομα Ζιλμπέρτα. Η μικρή, με ψεύτικα χαρτιά, ήταν πλέον ασφαλής. Η ανάμνηση της πραγματικής της μητέρας είχε ήδη αρχίσει να ξεθωριάζει. Το τέλος του πολέμου τους βρήκε όλους στη ζωή. Η Έντα, η μητέρα, σε κάποιο νοσοκομείο ανέρρωνε από τις συνέπειες του στρατοπέδου Μπέργκεν – Μπέλσεν. Ο Αλβέρτος, ο πατέρας, ήταν στην Παλαιστίνη. Η συνάντηση μητέρας και κόρης, που έγινε τελικά στο Παρίσι μετά από μεγάλο διάστημα αναζήτησης, υπήρξε πολύ δύσκολη.

  Η ‘Εντα δε μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει τα τραύματα του στρατοπέδου. Η Ρέινα Ζιλμπέρτα από την άλλη, έχοντας αποχωριστεί τη μητέρα της σε βρεφική ηλικία δεν διατηρούσε καμία ανάμνηση της και χρειάστηκε πολύ καιρό για να την αποδεχτεί. Παρ’ όλο που η σχέση τους βελτιώθηκε με το χρόνο, το ρήγμα που ο πόλεμος δημιούργησε ανάμεσά τους δεν έκλεισε ποτέ εντελώς.

  Δείτε την Ψηφιακή Παρουσίαση

  Επιστροφή