Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
|

  “Η Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων. Διαδρομή στο Χρόνο”: Εγκαίνια στην Πινακοθήκη του Δήμου Παπάγου – Χολαργού

  Στο πλαίσιο της πολιτιστικής συνεργασίας του Δήμου Ιωαννιτών με τον Δήμο  Παπάγου – Χολαργού και υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Βουλής, διοργανώθηκε το διήμερο αφιέρωμα στην πόλη των Ιωαννίνων «Διαδροµές Πολιτισµού: από το Δήµο Παπάγου – Χολαργού στα Γιάννενα και την Ήπειρο».

  Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος με τίτλο “Η Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων. Διαδρομή στο Χρόνο” στην Πινακοθήκη του Δήμου Παπάγου – Χολαργού, παρουσιάστηκαν ρωμανιώτικα τραγούδια και μουσική από το σύνολο του Σάκη Νεγρίν, με σολίστ τον Μάρκο Μπαττίνο και προβλήθηκε το ντοκιµαντέρ «Ρωµανιώτες, οι Έλληνες Εβραίοι των Ιωαννίνων» σε σκηνοθεσία Ανιές Σκλάβου – Στέλιου Τατάκη.

  Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία της πόλης των Ιωαννίνων και εξήρε την πολιτιστική συνεργασία των Δήμων Ιωαννιτών και Παπάγου – Χολαργού, την οποία με ιδιαίτερη θέρμη στήριξε ο ίδιoς προσωπικά.

  Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Μωυσής Ελισάφ, ευχαρίστησε όλους για την πρωτοβουλία και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, καρπός της οποίας ήταν οι διήμερες εκδηλώσεις.

  Ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος στον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής για την τιμή να θέσει υπό την αιγίδα του το διήμερο εκδηλώσεων. Επίσης, ευχαρίστησε τον κ. Ελισάφ για αυτή τη συνεργασία, μέσα από την οποία όραμα και προσδοκία των δυο Δήμων είναι να ανοίξει δρόμος φιλίας και επικοινωνίας των πολίτων, μέσω του πολιτισμού.

  Ο πρόεδρος του ΕΜΕ, Σαμουήλ (Μάκης) Μάτσας, συγχάρηκε τους διοργανωτές του διήμερου και αναφέρθηκε στην συγκίνηση που του προξενούν τέτοιες εκδηλώσεις, λόγω της ρωμανιώτικης καταγωγής του.

  Στη συνέχεια, η Ζανέτ Μπαττίνου, διευθύντρια ΕΜΕ, έκανε σύντομη εισαγωγή στη θεματική και τα περιεχόμενα της περιοδικής έκθεσης “Η Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων. Διαδρομή στο Χρόνο”. Δείτε την ομιλία της εδώ.

  Η έκθεση του ΕΜΕ παρέμεινε στην Πινακοθήκη του Δήμου έως τις 15 Νοεμβρίου 2022, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να την επισκεφτεί.
  Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 15:00

  Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία της εθελόντριας του Δήμου Παπάγου – Χολαργού, Κατερίνας Νταλαγιώργου και με την συμβολή του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, της Αδελφότητας Ηπειρωτών Νέας Μάκρης – Μαραθώνα – Ραφήνας, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και του Πνευματικού Κέντρου του  Δήμου Ιωαννίνων.

  Στην εκδήλωση το ΚΙΣΕ εκπροσωπήθηκε από τον διευθυντή, Ηλία Φρεζή.