Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

e-payments

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023
|

  “Εκπαίδευση και Ολοκαύτωμα ” στη Σιβιτανίδειο Σχολή.

  Με επιτυχία έγινε την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου εκδήλωση με θέμα “Εκπαίδευση και Ολοκαύτωμα ” στην αίθουσα του μουσείου “Ιάκωβος Καμπανέλλης” στη Σιβιτανίδειο Σχολή.

  Ομιλητές ήταν ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας κ. Γιώργος Καλαντζής, η Διευθύντρια Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος και αρχαιολόγος κ.Ζανέτ Μπαττίννου, ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ Γεράσιμος Κουζέλης και η Γενική Διευθύντρια της Σιβιτανιδείου κ. Ράνια Καλαντζή.Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του κου Μάριου Σούση προέδρου του συλλόγου απογόνων θυμάτων του ολοκαυτώματος (β’ γενιά) που αναφέρθηκε στα προσωπικά του βιώματα από την περίοδο της κατοχής.

  Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιμανδρίτης Συμεών Βενετσιάνος, Διευθυντής Γραφείου Νεότητος Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο πρώην υπουργός κ. Κώστας Γαβρόγλου, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Καλλιθέας κ. Άννα Γιαννάκου Πάσχου, ο πρόεδρος της Ε.Ε. της Σιβιτανιδείου κ. Γιώργος Κοτονιάς, το μέλος του ΔΣ Νικόλαος Μουμούρης, μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικοί και φίλοι.

  Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της έκθεσης του Εβραϊκού Μουσείου ” Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων” που φιλοξένησε η Σιβιτανίδειος. Το θέμα που εξετάστηκε και σε θεωρητικό και σε πρακτικό επίπεδο ήταν πώς η εκπαίδευση θα συντελέσει ώστε να μην επαναληφθούν στην ιστορία της ανθρωπότητας, τέτοιας ασύλληπτης βαρβαρότητας φαινόμενα.Όπως γράφει ο Αντόρνο “κάθε συζήτηση περί παιδαγωγικών ιδεωδών είναι μηδαμινής σημασίας και αδιάφορη σε σχέση με τη μία και μόνη απαίτηση να μην επαναληφθεί το Άουσβιτς”.Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αξία και τη σημασία ενίσχυσης της δημοκρατικής διαδικασίας και της κοινωνικής συνείδησης για την καταπολέμηση βίαιων ρατσιστικών φαινομένων, που βρίσκονται και πάλι σε έξαρση.

  Πηγή: Σιβιτανείδιος Σχολή