Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022
|

    Πρόγραμμα CROCUS – 2ο ΓΕΛ ΕΧΕΔΩΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Η σχολική χρονιά 2020-2021 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά. Αν και τα μαθήματα ξεκίνησαν στα μέσα Σεπτέμβρη, τα σχολεία στη Θεσσαλονίκη έκλεισαν στις αρχές Νοεμβρίου 2020 εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού που υπήρχαν στο νομό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι μαθητές της Α τάξης του 2ου ΓΕΛ Εχεδώρου Θεσσαλονίκης να φυτέψουν τους βολβούς την 1η Φεβρουαρίου 2021, όταν τα σχολεία επαναλειτούργησαν, τέσσερις μέρες μετά την παγκόσμια ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος. Οι μαθητές φύτεψαν τους βολβούς στον κήπο του σχολείου και ελπίζουν να δουν όχι μόνο την ανάπτυξη των λουλουδιών αλλά και τα άνθη τους.

    Τα συγκεκριμένα λουλούδια αφιερώνονται στη μνήμη των παιδιών που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, τα οποία ήταν περίπου 1.500.000. Οι μαθητές γνωρίζουν πως τα κίτρινα άνθη τους συμβολίζουν το κίτρινο άστρο του Δαυίδ, το οποίο ήταν υποχρεωμένοι να φοράνε οι Εβραίοι. Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι οι μαθητές να μην ξεχάσουν τα παιδιά που ήταν θύματα του Ολοκαυτώματος, τα οποία ήταν ιδιαίτερα ευάλωτα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα Εβραιόπουλα θανατώνονταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και χιλιάδες ήταν αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για ιατρικά πειράματα.

    Επί έξι συναπτά έτη υλοποιώ το πρόγραμμα Crocus και είναι αξιοσημείωτο πως οι μαθητές κατανοούν τις συνέπειες του ναζισμού και μαθαίνουν να είναι αντίθετοι στις προλήψεις, τις προκαταλήψεις, τον αντισημιτισμό, την αδιαλλαξία και το φανατισμό. Επειδή ο φασισμός φυτρώνει στη δυστυχία, όπως ακριβώς αναπτύχθηκε και ο ναζισμός, καλλιεργείται από την αμάθεια και ποτίζεται με το νερό της ιστορικής λήθης, σκοπός μας είναι να μην ξεχαστούν τα αθώα θύματα του ειδεχθέστερου εγκλήματος της σύγχρονης ιστορίας.

    Ιωάννα Προδρομίδου.