Πέντε Καμινάδες: Η αληθινή ιστορία του Άουσβιτς μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας που επέζησε.

Δελτίο Τύπου

Πέντε Καμινάδες:
Η αληθινή ιστορία του Άουσβιτς μέσα από τα μάτια
μιας γυναίκας που επέζησε

Όλγα Λένγκιελ

Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος (ΕΜΕ) ανακοινώνει την μεταφρασμένη από τα αγγλικά έκδοση του βιβλίου της Όλγας Λένγκιελ, Πέντε Καμινάδες: Η αληθινή ιστορία του Άουσβιτς μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας που επέζησε.

Η Όλγα εκτοπίστηκε μαζί με τον σύζυγό της, τους δυο γιους τους και τους γονείς της στο Άουσβιτς τον Μάιο του 1944. Ήταν η μόνη από την οικογένειά της που επιβίωσε. Η συγγραφή και έκδοση της μαρτυρίας της, αμέσως μετά τον Πόλεμο (1946-1947), ήταν η απαρχή μιας ακούραστης προσπάθειας ζωής να διαφωτίσει τον κόσμο σχετικά με τις θηριωδίες στο Άουσβιτς, με την ελπίδα τέτοιες φρικαλεότητες να μην ξανασυμβούν. Τριάντα χρόνια αργότερα, η συγκλονιστική ιστορία της αποτέλεσε μία από τις σπουδαιότερες μαρτυρίες που ενέπνευσαν τον William Styson να γράψει το πολυβραβευμένο μυθιστόρημα, H Εκλογή της Σόφι (Sophie’s Choice).

Το Olga Lengyel Institute for Holocaust Studies and Human Rights (TOLI) που στεγάζεται στην κομψή της κατοικία στη Νέα Υόρκη και δραστηριοποιείται στην εκπαίδευση μελλοντικών γενεών σχετικά με το Ολοκαύτωμα, άλλες γενοκτονίες και τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, είναι μέρος της κληρονομιάς της Όλγας.

Η παρούσα έκδοση είναι καρπός της στενής συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου TOLI, του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος και της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία ανέλαβε τη χρηματοδότηση του έργου.

Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, [email protected], www.jewishmuseum.gr

Για να παραστείτε, παρακαλούμε συμπληρώστε την φόρμα: https://forms.gle/f9xMTf2K7Y5pzEuC6 

© Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, Αθήνα, Μάρτιος 2023