Διεθνής Ημέρα των Μουσείων 2017

Διεθνής Ημέρα των Μουσείων 2017

«Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες:
τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται»

«Ανθρώπινες Ιστορίες»

Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος συμμετείχε στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων (Πέμπτη 18 Μαΐου 2017) και πρόσφερε δωρεάν είσοδο καθώς και το ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα με τίτλο «Ανθρώπινες Ιστορίες», διάρκειας 45΄. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στις 10:30 με 11:30 με τη συμμετοχή 20 σπουδαστών του μαθήματος Ιστορίας των Θρησκειών από τα διαδικτυακά μαθήματα του Mathesis, που προσφέρονται από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και στις 12:30 με 13:30 σε 22 μεμονωμένους ενήλικους επισκέπτες. Συνολικά το ΕΜΕ επισκέφτηκαν και συμμετείχαν σε δράσεις και προβολές  84 άτομα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με μια πρώτη γνωριμία με την εβραϊκή θρησκεία και συνεχίστηκε με την σύντομη παρουσίαση της μαθητικής εικαστικής εγκατάστασης του 2ου Γυμνάσιου Ηλιούπολης που δημιουργήθηκε με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος (27η Ιανουαρίου). Στο πλαίσιο διδασκαλίας των μαθημάτων Ιστορίας και Εικαστικών οι μαθητές και οι υπεύθυνοι καθηγητές, Δώρα Κεφαλά και Ελευθέριος Δάφνος, εργάστηκαν σε ένα διαθεματικό project με θέμα:«Η τύχη των ελληνικών εβραϊκών κοινοτήτων».Μέσα από την διαδικασία του συγκεκριμένου προγράμματος, οι μαθητές στοχάστηκαν πάνω σε σύνθετες πτυχές της ιστορίας και συνέβαλαν με τις δημιουργίες τους στην επουλωτική αντιμετώπιση τραυματικών ιστοριών, που προάγει την κοινωνική συμφιλίωση. Η διαδικασία αυτή οδήγησε στη δημιουργία μιας εγκατάστασης, ενός μνημείου αφιερωμένου στους χαμένους Έλληνες Εβραίους (1941-1944), αποτελούμενου από 260 ζωγραφικά έργα και ένα βίντεο. Τα έργα των μαθητών αφιερώθηκαν στο ΕΜΕ, όπου εγκαταστάθηκαν από τα ίδια τα παιδιά, και φιλοξενούνται «Εις Μνήμην». Αφότου εξηγήσαμε με πολύ αδρές γραμμές τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΜΕ και τη σημασία τους, παρουσιάσαμε αυτή τη σημαντική συλλογική δουλειά στους επισκέπτες.

Στη συνέχεια, μετά από σύντομη παρουσίαση των γεγονότων του Ολοκαυτώματος παρουσιάστηκαν στο κοινό συγκεκριμένες «Ανθρώπινες Ιστορίες» που εξελίσσονται την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα. Μέσα από αυτές επιχειρήθηκε  η γνωριμία όχι μόνο με τα ιστορικά γεγονότα του Ολοκαυτώματος, ενός δύσκολου και

τραυματικού θέματος, αλλά και με τις πολλαπλές αντιδράσεις του κοινωνικού περίγυρου. Επιλέχθηκαν ιστορίες αντίστασης και διάσωσης, που προάγουν την κοινωνική εγρήγορση και συμφιλίωση.

Το πρόγραμμα θα επαναληφθεί και την Κυριακή 4 Ιουνίου 2017, ώρα 11:00, 12:00 και 13:00. 

Για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με την Οριέττα Τρέβεζα-Σούση, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΕΜΕ, 210 3225582 και [email protected]