Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού, με την σύμφωνη γνώμη των Αρχαιολογικών Μουσείων και Εφορειών Αρχαιοτήτων όπου ανήκουν οι επιγραφές που απαρτίζουν την περιοδική έκθεση με τίτλο «Λίθινες Διαδρομές – Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές Επιγραφές στην Ελλάδα» και υπότιτλο «Τέχνη της Μνήμης και της Μνημόνευσης», ενέκριναν το αίτημα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος για παράταση της παραμονής τους στο ΕΜΕ και στο Επιγραφικό Μουσείο, έως το τέλος του Οκτωβρίου 2023.
Η κοινή περιοδική έκθεση εγκαινιάστηκε την Δευτέρα 16 Μαΐου 2022, στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος (ΕΜΕ) και στο Επιγραφικό Μουσείο (ΕΜ) από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.
Σας προσκαλούμε λοιπόν να επισκεφθείτε τα δυο μουσεία και να περιδιαβείτε αυτή την σημαντική περιοδική έκθεση, εκμεταλλευόμενοι το δώρο της χρονικής παράτασης που έχει προσφερθεί!
Δείτε τo Δελτίο Τύπου της Έκθεσης και το Δελτίο Τύπου της Έκθεσης Τέχνης.
Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι είναι διαθέσιμο το ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες, με τίτλο “Λέξεις και γράμματα στο χρόνο” που είναι βασισμένο στη νέα περιοδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Τέχνη της Μνήμης και της Μνημόνευσης» και απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας 9 με 15 ετών.
Το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος σχετίζεται με τα αρχαιολογικά εκθέματα, ήτοι δέκα (10) επιγραφές, που τοποθετούνται χρονικά μεταξύ του 3ου αιώνα π.κ.ε./π.Χ. και του 12 ου αιώνα κ.ε./μ.Χ., καθώς και με τα ισάριθμα (10) έργα σύγχρονων εικαστικών που εκτίθενται συνδυαστικά με τις επιγραφές, με προεκτάσεις σε θεματικές ενότητες της σύγχρονης εποχής (π.χ. σύγχρονοι κώδικες επικοινωνίας, σύμβολα, κ.λ.π.). Ο θεματικός άξονας αφορά εκφάνσεις της χρήσης της γλώσσας, ως βασικού εργαλείου για την κάλυψη των διαχρονικών αναγκών του ανθρώπου για επικοινωνία, έκφραση και μνημόνευση, αλλά και της καλλιέργειας του αισθήματος του συνανήκειν και της συνέχισης των γενεών.
Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να κατανοήσουν οι μαθητές τη χρήση των αρχαίων επιγραφών, στο πλαίσιο του κοινωνικοπολιτισμικού περικείμενού τους, να εξοικειωθούν με υλικά και εργαλεία γραφής, που ο άνθρωπος χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί σε διαφορετικές περιστάσεις, να αντιληφθούν την έννοια του συμβόλου, να στοχαστούν ανακαλύπτοντας άμεσες και έμμεσες νοηματικές συνδέσεις με τα έργα των σύγχρονων καλλιτεχνών και να αναπτύξουν τις δημιουργικές ικανότητές τους, καλλιεργώντας τις πνευματικές δεξιότητες της ανάλυσης, σύνθεσης και στοχασμού. Η αλληλουχία δραστηριοτήτων του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος περιλαμβάνει χάρτες, παιχνίδι με κάρτες, παιχνίδι κύβων για παραγωγή λόγου και καλλιτεχνική δραστηριότητα γραφής.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Οριέττα Τρέβεζα, στο [email protected] ή στο τηλ. 210 3225582.