Νίκος Σταυρουλάκης
Με μεγάλη θλίψη η οικογένεια του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος πληροφορήθηκε την απώλεια του ιδρυτικού διευθυντή του, Νίκου Χαννάν Σταυρουλάκη.
Ο Νίκος Σταυρουλάκης υπήρξε διευθυντής του ΕΜΕ από το 1977 έως το 1993, ενώ δούλεψε από την αρχή της προσπάθειας για τη δημιουργία του, με μια μικρή ομάδα εθελοντών που συνέλαβαν την ιδέα και του πρότειναν να την υλοποιήσει.
Στο δωματιάκι – μουσείο που δημιουργήθηκε στην οδό Μελιδώνη, δίπλα στη συναγωγή, καταπιάστηκε με πάθος με την καταγραφή των αντικειμένων που είχαν μαζευτεί ήδη και στην προσπάθεια συλλογής και άλλων από τις διάφορες κοινότητες. Κάπως έτσι γεννήθηκε και στήθηκε το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, που εγκαινιάστηκε επίσημα το 1979, σε μια τελετή στην οποία παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Τσάτσος με τη σύζυγό του.
Σύντομα η συλλογή αυξήθηκε με ενέργειες και προσπάθειες και του ιδίου, αφού ακούραστα εργάστηκε για να εντοπίσει και να παραλάβει, συχνά με τα χέρια του, και να μελετήσει με αγάπη και αφοσίωση, τα κατάλοιπα της εβραϊκής κληρονομιάς που είχε σκορπίσει ο Πόλεμος σε όλη την Ελλάδα. Έτσι, δημιουργήθηκε η ανάγκη ενός μεγαλύτερου χώρου για το Μουσείο, και μεταφέρθηκε το 1984 σε οροφοδιαμέρισμα στην οδό Αμαλίας, όπου προσέφερε μια πιο πλούσια εμπειρία στο κοινό των επισκεπτών του.
Το ΕΜΕ ιδρύθηκε ως ένα διδακτικό μουσείο, δίνοντας προτεραιότητα στην αμεσότητα της επικοινωνίας με το κοινό, και αντανακλώντας την έντονα καλλιτεχνική φύση και πνευματική φυσιογνωμία του πρώτου του διευθυντή.
Η ζωντανή κληρονομιά του Νίκου Σταυρουλάκη έχει μεταφυτευτεί στο μόνιμο σπίτι του ΕΜΕ στην οδό Νίκης, όπου στεγάστηκε το 1998. Έχει ενσωματωθεί στη νέα του ταυτότητα και καθοδηγεί τα βήματα και τις επιλογές του ιδρύματος μέχρι σήμερα, ώστε να αποτελεί ένα εξελισσόμενο μνημείο στην γνώση, στην κατανόηση και στην έμπνευση που του κληροδότησε ο Νίκος Χαννάν Σταυρουλάκης.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΤΑΝΙΕΛ ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΝΝΑΝ-ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ (1929 – 2017)
Γεννήθηκε το 1929 στην Αγγλία, γιος του Πέτρου Σταυρουλάκη και της Άννας Πίνχας, σπούδασε στις ΗΠΑ και στην Αγγλία και έλαβε ΜΑ στην Ισλαμική τέχνη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και δίδαξε Βυζαντινή και Οθωμανική τέχνη στα Πανεπιστήμια του Τελ-Αβίβ και της Ιερουσαλήμ (1968-1972).
Το 1965 εγγράφεται επίσημα ως μέλος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, ενώ το 1972 ξεκινάει το μεγάλο του έργο της σύστασης του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος το οποίο στεγάστηκε το 1983, στο παλιό μέγαρο της οικογένειας Παπαστράτου, στην Λεωφόρο Αμαλίας. Ο Νίκος Σταυρουλάκης διεύθυνε το ΕΜΕ μέχρι το 1993, ενώ αργότερα ανέλαβε τη σύσταση του Εβραϊκού Μουσείου της Θεσσαλονίκης.
Το 1996 ο Νίκος Σταυρουλάκης ξεκίνησε εκστρατεία για την αναστήλωση της Συναγωγής των Χανίων, η οποία με την προσωπική του ευθύνη και επίβλεψη ολοκληρώθηκε το 1999.
Από τότε, μέχρι και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του παρέμεινε ο πνευματικός ηγέτης και διευθυντής της Συναγωγής Χανίων.
Ο Νίκος Σταυρουλάκης υπήρξε χαρισματικός καλλιτέχνης δημιουργώντας έργα κυρίως χαρακτικής και ζωγραφικής και εμπνευσμένος δάσκαλος αφού δίδαξε μαθητές και φοιτητές στο Ισραήλ, την Ελλάδα και αλλού.
Αφιέρωσε τη ζωή του στις εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας, υπηρέτησε με πάθος τον πολιτισμό, και υπήρξε θεματοφύλακας της εβραϊκής κουλτούρας.
Ψήφισμα Δ.Σ. Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος
Ψήφισμα Δ.Σ. Συλλόγου Φίλων Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος