Μίνως Μορδοχάι

Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος θρηνεί την απώλεια του Μίνου Μορδοχάι, ο οποίος υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος και του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου, ενώ διετέλεσε και ταμίας του Δ.Σ. του Ε.Μ.Ε. για σειρά ετών συνεισφέροντας με κάθε δυνατό τρόπο στο έργο του για την ανάδειξη και διατήρηση της Ιστορίας του Ελληνικού Εβραϊσμού.

Στις 16 Ιανουαρίου 2017, στην κηδεία του εκλιπόντος, ο Πρόεδρος του Ε.Μ.Ε., κ. Σαμουήλ (Μάκης) Μάτσας, ανέφερε στον επικήδειο λόγο του:

“Αγαπημένε μας Μίνω,
Έφυγες πρόωρα από κοντά μας και άφησες την οικογένεια και τους δικούς σου μέσα στην πίκρα, την θλίψη και το άγχος. Κι εμάς τους φίλους σου που είμαστε αυτή την στιγμή δίπλα σου τα ίδια συναισθήματα μας διακατέχουν.

Ο Μίνως υπήρξε οραματιστής, ενεργός και ακέραιος. Πάντα διαθέσιμος να προσφέρει με αυταπάρνηση με κάθε δυνατό τρόπο. Υπήρξε ιδρυτικό  μέλος του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος και του Συλλόγου των Φίλων. Διετέλεσε ταμίας του μουσείου επι σειρά ετών ενώ το ζήλο την αγάπη του και την πίστη του στο έργο του Μουσείου  για την ανάδειξη και διατήρηση της Ιστορίας του Ελληνικού Εβραϊσμού,  τα αποδείκνυε έμπρακτα, συνέχεια και από κάθε πόστο.

Ακούραστος και παρών, με συμβουλές και ιδέες στήριξε το Μουσείο οικονομικά σε καιρούς χαλεπούς και δύσκολους και γι’ αυτό  δίκαια μπορούμε να τον αποκαλέσουμε ευεργέτη του Μουσείου.

Εάν η απώλεια είναι συνάρτηση της προσφοράς, τότε το κενό που αφήνει ο θάνατος του Μίνου είναι τεράστιο. Ένας άνθρωπος που είχε να προσφέρει κι άλλα στον Ελληνικό Εβραϊσμό. Ένα πρότυπο για τις επόμενες γενιές που δεν θα τον ξεχάσουμε γιατί το φως και η καλοσύνη που σκόρπισε με το πέρασμά του από τον προσωρινό αυτόν κόσμο, δεν θα σβήσει ποτέ. Η απουσία του θα είναι ιδιαίτερα αισθητή σε όλους μας.”

Η απουσία του θα είναι ιδιαίτερα αισθητή σε όλους μας.

Ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος &
Ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος