Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

e-payments

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023
|

  «Πάνω στο Σταυροδρόμι: Η Εβραϊκή Κοινότητα Κέρκυρας»

   

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος συμμετείχε και φέτος στις εκδηλώσεις μνήμης της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) που πραγματοποιήθηκαν από τις 23 έως τις 25 Οκτωβρίου 2020 στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο της Προεδρίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και την Ισραηλιτική Κοινότητα Κέρκυρας.

  Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος δημιούργησε την περιοδική ιστορική έκθεση με τίτλο «Πάνω στο Σταυροδρόμι: Η Εβραϊκή Κοινότητα Κέρκυρας». Η έκθεση κάνει μία σύντομη ιστορική και πολιτιστική αναδρομή στην ζωή και παράδοση της Εβραϊκής Κοινότητας της Κέρκυρας. Η μοναδική θέση του νησιού στο σημείο συνάντησης, αλλά και αντιπαράθεσης του Δυτικού κόσμου και της Ανατολής, της είχε προσδώσει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πολυπολιτισμικότητας, που σπάνια απαντώνται. Έκφρασή τους αποτελούσαν τόσο η γλώσσα, όσο και τα ήθη, τα έθιμα, καθώς και το λειτουργικό, η αρχιτεκτονική και η διακόσμηση των Συναγωγών της. Η κάθε εποχή της μακραίωνης ιστορίας της είχε αφήσει ανιχνεύσιμα σημάδια σε όλες αυτές τις εκφάνσεις της ζωής της. Μετά την καταστροφή της κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ελάχιστα στοιχεία έχουν απομείνει για να θυμίζουν την πρότερη αυτή πολυχρωμία. Η έκθεση του ΕΜΕ ευελπιστεί να αποτελέσει μία ελάχιστη υπενθύμιση για όσα έχουν πλέον χαθεί…

  Η έκθεση παρουσιάστηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας και άνοιξε στις 24 Οκτωβρίου 2020, στο Λατινικό Παρεκκλήσιο του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας, ενώ θα παραμείνει στο χώρο μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 2020.

  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση, μπορείτε να επικοινωνείτε με:

  Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος – 210 3225582, [email protected]
  Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας – 26610 48120, 48310, [email protected]

  Μήνυμα από το ΕΜΕ για τα εγκαίνια της έκθεσης