Το Μουσείο είναι ανοικτό

e-tickets

e-payments

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023
|

    «Πάνω στο Σταυροδρόμι: Η Εβραϊκή Κοινότητα Κέρκυρας»

    Η περιοδική ιστορική έκθεση με τίτλο «Πάνω στο Σταυροδρόμι: Η Εβραϊκή Κοινότητα Κέρκυρας», δημιουργήθηκε από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, για να πλαισιώσει τις εκδηλώσεις μνήμης που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με αφορμή τη γερμανική προεδρία του IHRA.

    Η έκθεση επιχειρεί μία σύντομη ιστορική αναδρομή σε μια ξεχωριστή εβραϊκή κοινότητα, που άνθισε πάνω στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης και μοιράστηκε την πολυτάραχη ιστορία του τόσο όμορφου νησιού που την φιλοξενεί. Το πέρασμα από τα στενά καντούνια, αλλά και η συμβίωση λαών με διαφορετική γλώσσα, θρησκεία και κουλτούρα επηρέασε την καθημερινή ζωή και τις παραδόσεις της κοινότητας, δημιουργώντας ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ήθη και έθιμα και αφήνοντας καθαρή την έκφρασή τους σε πολιτισμικά, λειτουργικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία, μέρος των οποίων ανιχνεύεται ακόμη και σήμερα.

    Αποτελεί μια ευκαιρία γνωριμίας με ένα αυθεντικό κομμάτι των ανθρώπων του νησιού, που βίωσε τον αντισημιτισμό ήδη από τον 19ο αιώνα και αποδεκατίστηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα. Οι Κερκυραίοι Εβραίοι ζουν ακόμη εκεί, με ατόφια την αγάπη για το νησί τους, με την τραγουδιστή τους προφορά, την ιδιοσυγκρασία και ψυχοσύνθεση του νησιώτη. Μας προσκαλούν σε ένα ταξίδι γνώσης και ανακάλυψης, με εικόνες και κεράσματα από το παρελθόν, ήχους και χρώματα από το παρόν και ελπίδες για το μέλλον…

    Επιστροφή στις Ψηφιακές Εκθέσεις