Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

e-payments

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023
|

    «Όψεις της κοσμοπολίτικης Θεσσαλονίκης: Οι καρτ-ποστάλ της οικογένειας Μπέζα»

    ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΩΝ ΔΕΛΤΑΡΙΩΝ ΙΣΑΑΚ Μ. ΜΠΕΖΑ

    Η συλλογή αυτή αποτελεί κληρονομιά της οικογένειας του κ. Ιωσήφ Φλωρεντίν, που ανακαλύφθηκε στο σπίτι της γιαγιάς του μετά το θάνατό της το 2002. O ίδιος την παραχώρησε ευγενώς πρόσφατα, ως δωρεά στο ΕΜΕ. Αποτελείται από 318 επιστολικά δελτάρια που στάλθηκαν κυρίως από τον Ισαάκ Μ. Μπέζα, (πατέρα του θετού παππού του κ. Φλωρεντίν), ο οποίος ήταν εμπορικός αντιπρόσωπος στη Θεσσαλονίκη, από διάφορα εμπορικά κέντρα και πόλεις, όπου ταξίδευε για επαγγελματικούς λόγους. Απευθύνονται προς τη σύζυγο του Φορτουνέ (ή Φορτουνάτα) και τα παιδιά του Λούση, Αλφρέντ, Σαρίνα, Ίρμα και Αλμπέρτο. Περιλαμβάνονται επίσης πολλές ταχυδρομικές κάρτες σταλμένες από εμπορικούς συνεργάτες και φίλους από διάφορα μέρη του κόσμου στην οικογένεια Μπέζα, η οποία διατηρούσε οικίες στη Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη και, μετά από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Αθήνα.

    Οι φωτογραφίες σε αυτές τις σπάνιες καρτ ποστάλ, από δημόσια κτήρια, μεγάλα ξενοδοχεία, συναγωγές, αερόπλοια Zeppelin και πανοράματα από πόλεις, δείχνουν τον θαυμασμό και την περηφάνια των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την αρχιτεκτονική, την πολεοδομία και την πρόοδο της τεχνολογίας.

    Η εμπορική, φιλική και οικογενειακή αλληλογραφία στις καρτ ποστάλ περιγράφει όχι μόνο ένα κομμάτι της ζωής ενός χαρακτηριστικού Σεφαραδίτη εμπόρου από τη Θεσσαλονίκη, με τις καθημερινές του δυσκολίες στα μακροχρόνια ταξίδια (με πλοίο και τραίνο), τις ανησυχίες για την υγεία και την οικογένειά του, αλλά και παρουσιάζει παραδειγματικά την πολυγλωσσία, την κοσμικότητα και το διακλαδιζόμενο δίκτυο των Σεφαραδιτών εμπόρων, με επιχειρήσεις Εβραίων και μη-Εβραίων, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, την Ευρώπη και τα Βαλκάνια, στις αρχές του 20ού αιώνα. Επιπλέον, η αλληλογραφία αντανακλά με ζωντανό τρόπο τα ιστορικά γεγονότα και τις γενικές συνθήκες ζωής μισού αιώνα από το 1899 μέχρι το 1949.

    Εντύπωση προκαλεί επίσης, ο σχετικά μικρός χρόνος παράδοσής τους, που δεν ξεπερνά συνήθως τις 20 μέρες. Σήμερα ένα επιστολικό δελτάριο ή μία επιστολή εντός Ευρώπης χρειάζεται από ένα μέχρι και τρεις μήνες για να παραδοθεί στον παραλήπτη της. Πρόοδος…

    Σε πολλές από τις κάρτες έχει επιμελώς αφαιρεθεί δια κοπής το γραμματόσημο, από κάποιο συλλέκτη προφανώς, συχνά απαλείφοντας και την ταχυδρομική σφραγίδα, πράγμα που δυσκολεύει την ακριβή χρονολόγηση.

     

    Επιστροφή στις Ψηφιακές Εκθέσεις