Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

e-payments

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023
|

  «Οι Καλοί Ποιμένες. Αρχιερείς και Αρχιραβίνοι Μπροστά στο Ολοκαύτωμα» – Εγκαίνια στην Βοστώνη

  Την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Μαλιώτης στη Βοστώνη, ΗΠΑ, τα εγκαίνια της περιοδεύουσας εκδοχής της έκθεσης του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος με τίτλο: «Οι Καλοί Ποιμένες. Αρχιερείς και Αρχιραβίνοι Μπροστά στο Ολοκαύτωμα»,  παρουσία του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου και άλλων εκλεκτών προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων οι Γενικοί Πρόξενοι Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου.

  Η έκθεση είχε παρουσιαστεί αρχικά στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος το 2019 και βασίστηκε σε μια ιδέα του Προέδρου του ΕΜΕ, Σαμουήλ (Μάκη) Μάτσα. Όντας ο ίδιος ένα παιδί της Κατοχής, που διασώθηκε χάρη στην έγκαιρη φυγή των γονιών του και στην γενναιοφροσύνη γνωστών και αγνώστων, ζήτησε να ερευνήσουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μέλη του ανώτερου χριστιανικού κλήρου και επιφανείς Ραβίνοι αποφάσισαν και ενήργησαν με διάφορους τρόπους, για να συνδράμουν τους καταδιωκόμενους Εβραίους τα χρόνια του ναζιστικού διωγμού.

  Σκοπός της έκθεσης, είναι να παρουσιάσει κάθε θετική ενέργεια που αποκάλυψε η έρευνα του ΕΜΕ, κάθε προσπάθεια διάσωσης, κάθε χειρονομία συμπάθειας ή συμπαράστασης, μικρότερη ή μεγαλύτερη, για να τιμήσει και να εμπνεύσει. Επίσης, η έκθεση φιλοδοξεί να τονίσει τη σπουδαιότητα της ατομικής επιλογής εντός ενός εξαιρετικά πολύπλοκου, ασφυκτικού, αλλά και συχνά αντιφατικού πλαισίου. Οι ιστορίες αυτές εικονογραφούνται με πρωτότυπα αντικείμενα που ανήκαν σε μερικούς από τους ιεράρχες και συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση.

  Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας συνεργασίας με την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα ενώ παρουσιάστηκε στο χώρο του ΕΜΕ μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020. Η παρούσα περιοδεύουσα εκδοχή παρουσιάζεται για πρώτη φορά εκτός ΕΜΕ και Ελλάδας, με την φροντίδα του Συλλόγου Αμερικανών Φίλων του ΕΜΕ και μετά από πρωτοβουλία του Drake Behrakis, Προέδρου της Εθνικής Ελληνικής Εταιρείας, ο οποίος υπηρετεί και ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Κέντρου Μαλιώτη.

  Η έκθεση θα ταξιδέψει σε ολόκληρες τις ΗΠΑ μετά το φθινόπωρο του 2022.

  Διαβάστε περισσότερα εδώ.

  Δείτε στιγμιότυπα από την εκδήλωση.