Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

e-payments

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023
|

    Ο Νισήμ Λεβής και η «Αμελέ Σιών»

    Ο Νισήμ ασχολήθηκε ενεργά με το σιωνιστικό κίνημα, ως πρόεδρος της Σιωνιστικής Ομοσπονδίας Ηπείρου «Αμελέ Σιών» (Amele Zion). Μαζί με τον Νισήμ εργάστηκαν τόσο ο αδελφός του Αβραμάκης όσο και η αγαπημένη του ανιψιά Γιέτη (κόρη του Αβραμάκη), η οποία επρόκειτο να παντρευτεί το δικηγόρο Ασέρ Μωυσή, κορυφαίο ηγέτη του σιωνιστικού κινήματος και του εβραϊσμού στην Ελλάδα.

    Το 1918, υπό την προεδρία του Νισήμ, η «Αμελέ Σιών» υπέβαλε στην ελληνική κυβέρνηση επίσημο αίτημα να υποστηριχθεί η προσπάθεια για το σχηματισμό εβραϊκού κράτους στην Παλαιστίνη. Ο Νισήμ ήρθε, για το σκοπό αυτό, σε επαφή με τον Σπυρίδωνα Σίμο, βουλευτή Ιωαννίνων και υπουργό Περιθάλψεως (1917-1920), από τον οποίο έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου θα συμμεριζόταν το σιωνιστικό πρόγραμμα.

    Στις 14 Αυγούστου 1922 η «Αμελέ Σιών» και η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων τέλεσαν δοξολογία στη συναγωγή της οδού Μαξ Νορδάου «επί τω χαρμοσύνω και ιστορικο γεγονότι της επικυρώσεως υπό της Κοινωνίας των Εθνών της εντολής επί της Παλαιστίνης προς ανασύστασιν εθνικής εβραϊκής εστίας». Η απόφαση της Κοινωνίας των Εθνών είχε ληφθεί στις 24 Ιουλίου του ίδιου έτους.

    Στη δοξολογία παρέστησαν ο γενικός διοικητής Ηπείρου, ο διοικητής του Ε΄ Σώματος Στρατού, ο νομάρχης, ο δήμαρχος και οι λοιπές αρχές, προς τους οποίους οι διοργανωτές απέστειλαν ευχαριστήριες επιστολές. Στις επιστολές αυτές διασώθηκε η υπογραφή του Νισήμ Λεβή.

    Η μακροχρόνια ενασχόληση του Νισήμ με τον σιωνισμό προκύπτει και από ένα ασυνήθιστο τεκμήριο. Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου διέλυσε μεταξύ άλλων και την οργάνωση «Κερέν Καϊγεμέθ Λε Ισραέλ» (Εθνικόν Εβραϊκόν Κεφάλαιον). Το 1939 η Εφορία επέβαλε φόρο «κληρονομίας» στην υπό διάλυση οργάνωση και επέδωσε στον Νισήμ κατασχετήριο έγγραφο.

     

    Επιστροφή