Μωυσής Ελισάφ

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε την αδόκητη απώλεια του Μωυσή Ελισάφ, ιατρού και Πανεπιστημιακού δασκάλου, Δημάρχου Ιωαννιτών και Προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων. Ο Μωυσής Ελισάφ υπήρξε πολύτιμος συνεργάτης και συνοδοιπόρος στο έργο του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, στο οποίο συνεισέφερε πολλαπλά.

Η καίρια συμβολή του στην πραγματοποίηση πλήθους σημαντικών εκδηλώσεων τιμής και μνήμης, εκθέσεων, συνεδρίων και σεμιναρίων επιμόρφωσης, σε στενή συνεργασία με το ΕΜΕ, όπως και το θερμό ενδιαφέρον του για την έρευνα και την μελέτη του ρωμανιώτικου εβραϊσμού, οριοθέτησαν ένα κοινό όραμα και μια κοινή πορεία. Ίσως, την τελευταία μεγάλη του συνέντευξη την έδωσε στο ΕΜΕ, καταθέτοντας την προσωπική του εμπειρία για θέματα του τραύματος της Β’ Γενιάς Απογόνων θυμάτων Ολοκαυτώματος και της μεταπολεμικής ζωής στην Ελλάδα, στο Αρχείο Προφορικής Ιστορίας του Μουσείου, και συμβάλλοντας και με αυτό τον τρόπο στην διατήρηση της μνήμης και την επίρρωση της γνώσης.

Εάν η απώλεια είναι συνάρτηση της προσφοράς, τότε το κενό που αφήνει ο θάνατος του Μωυσή Ελισάφ είναι τεράστιο. Ένας ακέραιος επιστήμονας, ένας οραματιστής με πολυετή κοινωνική προσφορά, με υψηλό φρόνημα και σπάνιο ήθος, ένα πρότυπο για τις επόμενες γενιές που είχε να προσφέρει πολλά ακόμη, ένας αξέχαστος ανθρωπιστής και φιλάνθρωπος, το φως και η καλοσύνη που σκόρπισε με το πέρασμά του από τον προσωρινό αυτό κόσμο, δεν θα σβήσει ποτέ.

Το πολύτιμο και πολύπλευρο έργο του αποτελεί πηγή έμπνευσης και δύναμης για τη συνέχιση του ερευνητικού και πολιτιστικού έργου του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος και της αποστολής του για τη διάδοση της ιστορίας και παράδοσης των ελληνοεβραϊκών κοινοτήτων, για την διατήρηση της εβραϊκής ταυτότητας και την διαιώνιση της μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος τιμά τη μνήμη του και εκφράζει την ειλικρινή συμπάθεια και συμμετοχή του Διοικητικού Συμβουλίου και των εργαζομένων του, στο πένθος της οικογένειας, των φίλων και των συμπολιτών του εκλιπόντος.

Ψήφισμα Δ.Σ. ΕΜΕ

Ψήφισμα Δ.Σ. ΣΦ ΕΜΕ