Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Κυριακή 28 Μαΐου 2023
|

  Μήνυμα του Προέδρου

  ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΤΕ

  Ένας παλιός φίλος έλεγε: «Όσο το όραμα δε γίνεται πραγματικότητα, μη φοβάσαι. Ν’ αρχίσεις ν’ ανησυχείς όταν το όραμα γίνει πραγματικότητα, γιατί αυτή είναι σκληρή κι αδίστακτη. Δε χαρίζεται σε κανέναν.»
  Έτσι λοιπόν κι εμείς, η μικρή ομάδα των ρομαντικών προ εικοσαετίας νέων, που ξεκινήσαμε με την ιδέα του Μουσείου, σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στο ζωντάνεμα του ονείρου και γι αυτό πρέπει ν’ αρχίσουμε ν’ ανησυχούμε.

  Τα φώτα των εγκαινίων σβήσανε. Η συγκίνηση και η ικανοποίηση όλων μας καταλάγιασε, κι από ‘δω κι εμπρός θα πρέπει με ρεαλισμό και χωρίς αυταπάτες να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα.

  Το Μουσείο πρέπει να εξασφαλίσει την άψογη λειτουργία του. Το Μουσείο οφείλει να προχωρήσει. Δεν μπορεί να παραμείνει ένας παθητικός οργανισμός με μόνο προορισμό τη συλλογή και συντήρηση αντικειμένων. Πρέπει να εξελιχθεί σ’ ένα δυναμικό και δραστήριο οργανισμό, να ακολουθήσει τις σύγχρονες τάσεις, να γίνει μια Μουσείο-σχολή, κι όχι ένα Μουσείο-αρχείο. Για να γίνουν όλα αυτά, χρειαζόμαστε νέους φίλους, χρειαζόμαστε νέους υποστηρικτές.

  Η συνεχής συμπαράσταση των φίλων μέχρι σήμερα, υπήρξε σημαντική. Ξεχωριστής βαρύτητας και σημασίας, η συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού και του τότε Υπουργού και φίλου, κ. Θάνου Μικρούτσικου. Δυναμική και η συμπαράσταση των φίλων της Αμερικής, της Ελλάδας, της Ευρώπης, του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

  Το αύριο όμως είναι μπροστά μας απειλητικό και αμείλικτο. Αν γίνει πεποίθησή μας η ιδέα ότι ένας από τους βασικότερους παράγοντες του πνευματικού μέλλοντος του Ελληνικού Εβραϊσμού είναι κατατεθειμένος μέσα στην προοπτική του Μουσείου, πιστεύω ότι όλοι θα συνεχίσουν να μας συμπαρίστανται και ότι καινούριοι φίλοι θα έρθουν κοντά μας και θα θελήσουν ν’ αγκαλιάσουν το έργο αυτό.

  Σ’ εσάς λοιπόν που διαβάζετε αυτές τις λίγες γραμμές, ανεξάρτητα από θρησκεία και εθνικότητα, θα ήθελα να σας ζητήσω με όλη τη δύναμή μου να επικεφθείτε το Μουσείο. Είναι σίγουρο ότι θα θαυμάσετε την καταγραφή της παρουσίας των Εβραίων στο χώρο αυτής της πατρίδας για πάνω από δύο χιλιετηρίδες. Είναι σίγουρο ότι θα συγκινηθείτε αντικρίζοντας τα εκθέματα της τραγικής ιστορίας του Ολοκαυτώματος. Κι αν είστε Έλληνες Εβραίοι είναι σίγουρο ότι θα αισθανθείτε υπερήφανοι διαπιστώνοντας τη συμβολή μας στους εθνικούς αγώνες της πατρίδας Ελλάδας, ενάντια στους κατά καιρούς εισβολείς της.

  Αν, μετά την περιήγησή σας στο Μουσείο, αισθανθείτε κι εσείς την ίδια συγκίνηση μ’ εμάς και την πεποίθηση ότι αυτό το Μουσείο πρέπει να ζήσει και ν’ αναπτυχθεί, γίνετε κι εσείς φίλοι του. Γίνετε φίλοι και υποστηρικτές του Μουσείου, γίνετε χορηγοί του ονείρου της δημιουργίας που δεν τελειώνει ποτέ.

  Μάκης Μάτσας
  Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου