Μήνυμα από τον Αλήστου Μνήμης Επίτιμο Πρόεδρο

Στις 10 Μαρτίου 2014, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος θρήνησε την απώλεια του Σαμ Μπενρουμπή, ο οποίος υπήρξε ιδρυτικός πρόεδρος του Μουσείου, επί 29 συναπτά έτη, συνεισφέροντας στην ανάδειξη και διατήρηση της Ιστορίας του Ελληνικού Εβραϊσμού, ενώ τα τελευταία 4 χρόνια είχε ομόφωνα ανακηρυχθεί Επίτιμος Πρόεδρος των Δ.Σ. του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος και του Συλλόγου Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος.

Στην κηδεία του εκλιπόντος, ο Πρόεδρος του Ε.Μ.Ε., κ. Σαμουήλ (Μάκης) Μάτσας, ανέφερε στον επικήδειο λόγο του:

«Με βαθύ σεβασμό και συγκίνηση υποκλίνομαι σε σένα αγαπημένε μου Σαμ.
Σε σένα οραματιστή και  Μέντορα μου που με μύησες  στο δικό σου όνειρο της δημιουργίας
Σε σένα  που με  τοποθέτησες πάνω στην δεξιά σου  φτερούγα για να πετάξουμε παρέα μέχρι την ολοκλήρωση του δικού σου οράματος που έγινε και δικό μου.
Στη συνέχεια με εμπιστεύτηκες  και εδώ και χρόνια  συνεχίζω  χωρίς εσένα, αλλά μαζί με τους αγαπημένους συνεργάτες και φίλους μας.
Το  όραμα της δημιουργίας του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος αποδείχθηκε   σοφό, γιατί  δεν αποτελεί  πλέον μόνο  ένα πόλο πολιτισμού, αλλά  ταυτόχρονα ένα κέντρο εκπαίδευσης και διδασκαλίας του Ολοκαυτώματος   απαραίτητο τις  ημέρες αυτές που τα  μορφώματα  του Νεοναζισμού κάνουν και πάλι  την εμφάνιση τους.
Αγαπημένε μου φίλε, είθε ο δρόμος σου για το μακρινό σου ταξίδι να είναι ανθόσπαρτος και μην ξεχνάς:
Το βλέμμα  σου όπως θα παρακολουθεί  τις αγαπημένες σου κόρες έτσι να παρακολουθεί κι εμάς  γιατί όλοι συνεχίζουμε αυτά που εσύ ξεκίνησες.»

Η απουσία του θα είναι ιδιαίτερα αισθητή σε όλους μας.

Ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος
Ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος


Αρκετός χρόνος πέρασε από την ημέρα που το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, αποκτώντας τη δική του στέγη με σύγχρονες εγκαταστάσεις, λειτουργεί ως ένα μοντέρνο μουσείο. Το όραμα να κτίσουμε ένα μουσείο διεθνούς ακτινοβολίας, για να φιλοξενήσει τα κειμήλια που δηλώνουν την Εβραϊκή παρουσία στην Ελλάδα εδώ και 2.300 χρόνια, μας ακολούθησε για περισσότερο από 20 χρόνια. Διαβήκαμε πολλά στάδια ανάπτυξης, δυσκολίες και αντιξοότητες αλλά στις 10 Μαρτίου 1998, ζήσαμε την ημέρα που το όραμα έγινε πραγματικότητα.

Στις 10 Μαρτίου 1998, γιορτάσαμε τα εγκαίνια της νέας στέγης του Μουσείου μας. Μια ημέρα σταθμό στην ιστορία δύο λαών με τεράστια πολιτιστική προσφορά στην ανθρωπότητα. Δύο λαών που έζησαν ο ένας δίπλα στο άλλο, διαγράφοντας μια πορεία που καταγράφηκε στην ιστορία και που έγραψε ιστορία.

Η οικονομική και η ηθική υποστήριξη που δεχτήκαμε από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, τις Ισραηλιτικές Κοινότητες Θεσσαλονίκης και Αθηνών, καθώς και από πολλούς ιδιώτες, έδωσαν σε αυτό το όμορφο μικρό μουσείο την σημερινή του μορφή.

Ευχαριστούμε όσους βοήθησαν να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα, και σας προσκαλούμε όλους να γίνετε κοινωνοί αυτής της προσπάθειας, βοηθοί στην ανύψωση αυτού του έργου, φίλοι και συμπαραστάτες του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, ο Σύλλογος Φίλων της Ελλάδος και του Εξωτερικού, το προσωπικό, οι εθελοντές και εγώ προσωπικά είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτό το Μουσείο εδώ και 28 χρόνια και δουλεύουμε, συμπράττουμε και συνεργούμε έχοντας το ίδιο όραμα, και το ίδιο πάθος αφοσίωση, όπως την ημέρα που ξεκινήσαμε αυτό το έργο. Τώρα όμως υπάρχει κάτι περισσότερο, η νέα του στέγη, που πρέπει να εμπλουτίσουμε, να γνωρίσουμε καλύτερα και να αγαπήσουμε, να υιοθετήσουμε όλοι αυτό το θαυμάσιο έργο, και να συμβάλουμε ώστε να φθάσει στο επίπεδο που προστάζει η ιστορία του.

Σαμ Μπενρουμπή
Επίτιμος Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος
Με την αφορμή των εγκαινίων του νέου κτιρίου του Μουσείου 10/3/1998.