Τo Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος υπήρξε για μένα πηγή έμπνευσης και ικανοποίησης από την πρώτη στιγμή. Η ανεκτίμητη συλλογή του Μουσείου είναι μάρτυρας μιας μοναδικής εβραϊκής παράδοσης, που άνθισε σ’ αυτή τη γωνιά του κόσμου κοντά 24 αιώνες και σχεδόν εξαλείφθηκε κατά τα τραγικά χρόνια του Ολοκαυτώματος. Σκοπός του Διοικητικού Συμβουλίου, του αφοσιωμένου προσωπικού και των εθελοντών μας είναι η διαφύλαξη, η μελέτη και διάδοση αυτής της παράδοσης, μέσα απο τις υποδομές και πρωτοβουλίες του Μουσείου.

Η δουλειά μας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού στην καρδιά της βρίσκεται η επικοινωνία με τον άνθρωπο και η υπηρεσία προς την κοινωνία. Καλούμαστε να συνεχίσουμε το έργο της καταγραφής του παρελθόντος, διερεύνησης του παρόντος και διασφάλισης του μέλλοντος της εβραϊκής ιστορίας και παράδοσης. Εργαζόμαστε για να διατηρήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρον μελών και επισκεπτών, μέσα από υψηλής ποιότητας προγράμματα και εκδηλώσεις. Τα τελευταία χρόνια το ΕΜΕ, κρατώντας πάντα το μουσειακό του έργο ως κύρια προτεραιότητα, έχει επεκτείνει τις κοινωνικές, εκπαιδευτικές και ερευνητικές του δραστηριότητες, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα: οργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια για την εκπαιδευτική κοινότητα, προσφέρει ανθρωπιστικά και διαπολιτισμικά προγράμματα για το κοινό, απέκτησε τον τίτλο του ερευνητικού κέντρου απο το ελληνικό κοινοβούλιο (2014), ενώ μια από τις σημαντικότερες επιστημονικές εκδόσεις του έλαβε βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών (2019).

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον που δείχνετε για το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, και κυρίως να σας προσκαλέσω να το επισκεφτείτε, στον φυσικό ή στον ψηφιακό του χώρο. Η παρουσία και η υποστήριξή σας είναι απαραίτητες για τη συνέχιση του έργου μας. Από την πλευρά μας, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μείνει η επίσκεψή σας αξέχαστη.

Ελπίζω να σας δω σύντομα στο Μουσείο.

Ζανέτ Ι. Μπαττίνου
Αρχαιολόγος, Διευθύντρια ΕΜΕ